Zgomotul și Furia este o poveste a Sudului American, povestea unei decadențe. Sudul ca un complot romantic, Sudul și trecerea lui de la glorie la înfrângere, până la dezintegrarea sa, a modelului său economic bazat pe sclavie, a triumfului.
Romanul derutează prin structura sa acronică. Faulkner amestecă prezentul și trecutul într-o istorie al cărei motor este fluxul conștiinței cu tot ceea ce implică aceasta despre aleatoriu și neașteptat. Și chiar mai mult decât neașteptat, imperceptibil.
Singurii marcatori de timp sunt datele care dispun cronologic fiecare dintre cele patru părți ale romanului: cele care au loc la Jefferson (prima, a treia și a patra secțiune) în primăvara anului 1928 și a doua, la Harvard, în vara anului 1910. Ne dăm repede seama că subiectul principal al romanului, ca măsură a prăbușirii dinastiei Compson, este timpul. Nu în obiectivitatea sa măsurabilă, ci așa cum este trăit subiectiv de personajele romanului, vremea lui Benjy, cea a lui Quentin, Jason și Dilsey. Personajelor nu se raportează la viitor, ci privesc în spatele lor, ca într-o oglindă retrovizoare. Toți sunt obsedați de trecut, precum Quentin care își amintește de darul de la tatăl său.
Era ceasul bunicului și când tata mi l-a dăruit, mi-a spus: Quentin, îți dăruiesc mausoleul tuturor speranțelor și dorințelor; e mai degrabă chinuitor de probabil că ai să-l folosești ca să obții o reduto absurdum a tuturor experiențelor omenenști, care n-or să se potrivească cu nevoile tale personale mai bine decât cu ale lui sau ale tatălui său. Ți-l dăruiesc nu ca să-ți amintească de timp, ci ca să-l poți uita când și când, câte o clipă, și să nu-ți cheltuiești forțele încercând să-l înfrângi. Pentru că nici o bătălie nu e câștigată vreodată, mi-a spus. Nici măcar nu mai există bătălii. Câmpul de luptă nu face altceva decât să-i dezvăluie omului propria lui nebunie și deznădejde, și victoria este o iluzie a filozofilor și a nebunilor.
Același Quentin care își amintește puțin mai târziu de lecția tatălui la timp, cel care spunea că prezentul nu există, că timpul există doar ca trecut.
„[…] Tata spunea că ceasurile omoară timpul. Spunea că timpul e mort atâta vreme cât e fărâmițat de rotițele acestea; numai când se oprește ceasul revine timpul la viață.”
Și, în sfârșit, Quentin, într-o prăvălie plină de tic-tacuri se convinge că prezentul nu există:
„În vitrină erau vreo duzină de ceasuri, o duzină de ore diferite și fiecare cu siguranță afirmativă și contradictorie pe care o avea și al meu, fără nici un arătător pe cadran. Contrazicându-se unul pe altul.”
Alegerea lui Benjy ca prim narator este un pariu extravagant al lui Faulkner. Benjy este retardat. Acesta poartă cititorul într-un torent narativ neregulat. Începutul romanului este o adevărată provocare a lui Faulkner, el pare să spună „așa gândesc idioții, urmează-l dacă poți, dacă vrei!” ". Și, în mod curios, rămâi surprins de un flux al cărui sens, mai mult decât narațiunea, este limbajul în sine, somptuos. Este un manifest literar pe care Faulkner ni-l livrează: literatura este limbaj în primul rând. Influența lui Joyce asupra lui Faulkner este evidentă aici – fluxul de conștiință al lui Ulise se regăsește în Zgomotul și Furia cu o claritate izbitoare. Evident, aceasta este o alegere deliberată a lui Faulkner. La fel ca Proust, Joyce, Wolfe sau Kafka, Faulkner este din categoria scriitorilor care nu caută să mulțumească, ci își împinge creația la limitele posibilului. Pentru Faulkner literatura este o luptă, un angajament total. Acesta are ambiția romanului total, romanului perfect.
Acest roman este o cursă frenetică pentru perfecțiune și, dacă autorul nu este niciodată mulțumit, este pentru că pur și simplu romanul perfect nu există.
Zgomotul și Furia este o experiență literară absolută care plasează cititorul în postura de descoperitor. Și ceea ce descoperă este pur și simplu unul dintre cele mai mari romane din lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu