Creație și morală.
Noua etică a creației
Morala tradițională a lumii creștine nu a fost până aacum creatoare. Morala creștină a continuat să fie lege veterotestamentară, demascând, asemenea statului creștin, păcatul, sau a fost supunere față de consecințele păcatului, supunere ispășitoare. Moarala creatoare a iubirii evanghelice, neotestamentare, nu a fost dezvăluită în lumea creștină, ea scânteind doar, asemenea strălucirii fulgerului, la aleși ca sfântul Francisc. În morala tradiținală a lumii creștine există o teribilă apăsare, există un patos al poverii. Imperativul categoric este întodeauna îngrozitor de greu, în el nu există înaripare. Buna Vestire a Evangheliei nu cunoaște imperativul categoric, dar el este cunoscut lumii creștine împovărate de consecințele păcatului. Această împovărare, vrăjmașă oricărui zbor, devine ea însăși un păcat. Și însăși supunerea, începută ca un act eroic, degenerează în ipocrizie. Creștinismul ca revelație a harului, a libertății și a iubirii nu este o morală legiferată și nu conține în sine nici un utilitarism și nici o obligativitate generală. Morala oficială a lumii ceștine este în întregime adaptată la această lume, la apăsările ei, la formele diminuate ale comunicării în această lume. Este morala fricii utilitare.
Moralei creștine tradiționale ei este străin orice spirit de sacrficiu autentic. Ea se bizuie pe garanția fermă că ”se va depărta pharul acesta”. Prin supunere se cumpără o situție neprimejdioasă în lume, o bună așezare într-un liman liniștit. Nu eistă în această lume a cotidianului mod de viață mai puțin jertfelnic, mai utilitr-rânduit decât modul de viață ”duhovnicesc”. Starea duhovnicească este cea mai atașată de cotidian, cea mai adaptată și cea mai bine rânduită dintre toate stările. Fețele ”duhovnicești” sânt cele mai puțin duhovnicești, cele mai carnale. Ierarhiei duhovnicești îi este străină tragedia jertfei. În schimbul supunerii, care și-a pierdut demult inspirația vitală, lumea creștină duhovnicească și-a cumpărat bunăstrea trupesccă și liniștea spirituală. Această lume a ocupat locuri comode în viață nu numai spiritual, ci și material, fără conștiința primejdiei și obligativității luptei. Morala tradițională a lumii creștine este burgheză în sensul cel mai profund al acestui cuvânt.
*
Spiritul burghez este o categorie morală fundamentală. Spiritul burghez înseamnă adaptare la datul universal în scopul rânduielii, liniștii și siguranței în această lume. Spiritul burghez înseamnă supunere față de situațiile și evaluările generate de inerția și apăsarea astei lumi. Burghez este tot ce evaluează omul nu potrivit calităților lui, ci potrivit situației lui, mediului său înconjurător. Opusă spiritului burghez este orice renunțare sacrificială la buna rânduială și siguranță. Morala mic-burgheză este atașată locului, limitată de dat, ea se teme de orice desprindere. În morala evanghelică pură nu există nimic care să țină de cotidian, nimic burghez. Toată lumea a considerat întodeauna că morala evanghelică este inaplicabilă vieții, cu grijile ei de rânduială și siguranță.
În secolele al XIX-lea și al XX-lea conștiința morală dominantă a respins ultimele rămășițe ale ascetismului creștin autentic și ale sacrificiului creștin al astei lumi în numele avântului transcendent către o altă lume. A învins morala burgheză, morala valorilor convenționale ale situației în astă lume, a valorilor bogăției, puterii, faimei, desfătării sexuale, desfătării în lux și confort. Creștinismul devine el însuși din ce în ce mai burghez, din el dispare sfințenia autentică, neîmpăcarea cu ”lumea”, frumusețea năzuinței către o altă lume. Conștiința creștină uită că cei bogați, faimoși, puternici ai acestei lumi sânt cei cărora le va fi cel mai greu să intre în împărăția cerurilor. Cei bogați, faimoși, puternici ai acestei lumi sânt cei spiritual decăzuți, nu cei înălțați, oameni adesea demni de dispreț, adesea jalnici. Puternicii acestei lumi sânt slabi în fața lui Dumnezeu. Depășirea creștină a ”lumii” înseamnă tocmai depășirea oricărei ”îmburgheziri”, sacrificarea folosului și bunăstării lumești în favoarea nobleții și frumuseții modelului existențial. Morala creștină tradițională are un izvor neevanghelic, revelația ei nu este revelația lui Hristos – Omul Absolut, ci un izvor necreștin, precreștin. Morala burgheză este originara morală a speciei și rânduielii genetice. Nu se poate trăi în lume și crea o nouă viață numai cu morala supunerii, numai cu morala luptei împotriva propriilor păcate. Cel care trăiește în veșnica groază în fața propriilor păcate, acela este incapabil să facă ceva în lume.
*
Orice om trebuie să treacă prin ispșire și să împărtășească din taina ei. Momentul ispășirii păcatului în viața unui om este inevitabil legat de supunere și smerenie, de renunțare la afirmarea de sine, de jertfirea trufiei spirituale. Cel care nu cunoaște acestă lucrare lăuntrică a supunerii și renunțării, acela nu se poate înălța. Orice cale spre înălțare presupune jertfa și lucrarea spirituală lăuntrică a lepădării vechiului Adam. Prin smerenie se săvârșește eliberarea de propria răutate și stricăciune: cel care a săvârșit ceva rău și josnic nu e pierdut, el se curăță prin taina căinței și se naște la o nouă viață. Dar o etica integrală a vieții nu poate fi construită numai pornind de la smerenie și ascultare. Morala creștină a smereniei și ascultării este insuficinetă, în ea nu se descoperă toate valorile vieții. Lucrarea spirituală a smereniei și ascultării constituie doar momente ale drumului, țelul însă este crearea noii vieți
Revolta lui Nietzsche împotriva moralei creștine este nemăsurat mai profundă și mai semnificativă decât obiecțiile raționaliste ale lui Harnack împotriva dogmelor creștine. Latura morală a creștinismului conține ceva veșnic și absolut. Acest ceva veșnic și absolut este legat de mistica ascetică a depășirii acestei ”lumi”, a renunțării la binefacerile iluzorii ale acestei lumi, printr-o tărire interioară a Golgotei. Morala provoslavnică a vieții cotidiene, care aduce patosul ascultării până la umilință și servilism față de rău și urâțenie, nu reprezintă ceea ce este veșnic în creștinism, ci doar ceva vremelnic, ca tot ce ține de cotidian. Idealul moral al sfinților părinți este un ideal al stăreției. El neagă tinerețea, adică inițiativa și elanul creator, se teme de tinerețe. În primele, cele mai încordate momente ale ispășirii, stăreția trebuie opusă tinereții. Dar stăreția nu e veșnică. Prin ispășire lumea va ajunge la o nouă morală creatoare a tinereții, nu a tinereții păgâne, ci a tinereții în Duhul lui Hristos. Hristos – Omul Absolut este veșnic tânăr. În Evanghelie însăși nu există stăreție. Ea a apărut pentru că tinereții umane i-a fost mai greu să primească taina înțeleaptă a ispășirii decât stăreția. Aceasta este o slăbiciune umană. Mare este înțelepciunea stăreției, trecând dincolo de limitele astei lumi. Dar o morală a vieții construită pe stăreție vorbește întodeauna despre neputință. Numai morala tinerească poate fi o morală a creației și temerității, Morala Evangheliei este o morală fără griji. În Evanghelie se spune: uitați-vă la păsările cerului și la crinii de pe câmpie; și se mai spune: ajunge zile inecazul ei. Există aici o lipsă de griji și o nepăsare tinerească. Nu trebuie, de sigur, confundată stăreția cu bătrânețea. În stăreție se află împlinirea înțelepciunii, în bătrânețe – decăderea. Dar, în viață, morala stăreției trece cu ușurință în morala bătrâneții, morala veșnicei frici, veșnicei griji, veșnicei preocupări pentru necazul de mâine, veșnicei negări a divinei nepăsări a păsărilor cerului și a crinilor câmpului. Morala creatoare ce va să vină este morala veșnicei tinereți trasfigurate, neînfricate și fără griji. Are dreptate Carlyne să spună că numai victoria asupra fricii îl face pe om – om. Morala creatoare nu poate fi întemeiată pe ruptura și contrapunerea umanului și divinului – în ea se dezvăluie întodeauna natrua serafică a omului.
*
În ce constă valoarea eternă a moralei creștine, în ce constă valoarea ei pentru morala viitoare a vieții, morala creatoare? Aprecierele morale se descompun într-o serie de antiteze. Există o morală a slăbiciunii și o morală a forței; o morală a compsiunii, a binelui uman, a altruismului și o morală a valorilor, a înălțării creatoare; o morală a robului obidit și o morală a culpei libere; o morală a nobleții aristocratice a spiritului și o morală a spiritului de rob, de plebeu. Nietzsche a recunoscut în morala creștină o morală a robului, o morală a plebeului, o morală a slăbiciunii și s-a pătruns de ură împotriva ei. El i-a contrapus morala stăpânului, o morală aristocratic-nobilă, o morală a forței. Nietzsche a spus despre creștinism multe lucruri remarcabile, tulburătoare, prețioase pentru renașterea morală a omului, căci, într-adevăr, el a fost unul din cei mai mari moraliști ai tuturor timpurilor. Dar toate cele spuse de Nietzsche despre creștinism trebuie răsturnate, luate în sens invers. Nietzsche vorbește ca un orb din punct de vedere religios, lipsit de darul viziunii tainelor ultime. Religia lui Hristos nu este deloc ceea ce crede Nietzsche că este. Morala creștină nu este o morală de rob și plebeu, ci o morală aristocratic-nobilă, morala fiilor Domnului, a primilor născuți, a înaltei lor proveniențe și a înaltei lor destinații. Creștinismul este religia celor puternici în spirit, nu celor slabi. În sanctitatea creștină s-a produs o selecție a celor puternici în spirit, o acumulare de forță spirituală. Etica proprie creștinismului este o etică a victoriei în spirit, nu a înfrângerii. Cei care înfrâng ”lumea”, cei care sacrifică bunurile acestei lumi sunt cei mai puternici, cei mai autentici învingători. Prin comparație cu forța și biruința spiritului lui Hristos, orice forță și biruință în această lume este meschină și iluzorie. Adevărata morală creștină îl face pe om, înfiat de Dumnezeu, în mod liber răspunzător pentru soarta sa și pentru soarta lumii și exclude pentru fiii Domnului posibilitatea de a simți o ofensă de robi, de plebei, o obidă lipsită de noblețe față de soartă, de viață și de oameni. Trăirea culpei libere este o tărire a forței; trăirea ofensei de rob este o trăire a slăbiciunii. Cel părtaș la împărăția fiilor Domnului este liber. Cel care tânjește să-și ispășească vina sa și păcatul său, acela tânjește după o forță din forță, iar nu după slăbiciune din slăbiciune, acela participă la izbăvirea lumii. Neputința omului de a ispăși prin propriile forțe naturale păcatul, faptul că el cere ajutorul Mântuitorului este neputința naturii umane căzute, neputința omului rupt de Dumnezeu. Iar ajutorul acordat omului de Mântuitor, de Dumnezeu-Om, nu este un ajutor exterior omului, străin naturii lui, ci un ajutor lăuntric, descoperind propria lui natură asemănătoare celei divine, părtașă la viața divină, este o înălțare interioară a omului. Religia lui Hristos este religia forței supreme a omului, ea este opusă oricărei slăbiciuni și deprimări a omului. Creștinismul este calea descoperirii în fiecare om a Omului Absolut. Dar în epoca universală a ispășirii Omul Absolut se dezvăluie sub aspect sacrificial, iar morala creștină este o morală a sacrifciului. Celălalt aspect al Omului Absolut se dezvăluie în creație. De aceea cale moralei creștine duce prin jertfă la creație, prin repudierea astei lumi și bunurilor ei ispititoare către creația altei lumi și altei vieți. În sacrificiu se află patosul autentic al moralei creștine. Sacrificiul presupune forța spiritului și exclude slăbiciunea spiritului. Numai forța este aptă de sacrificiu. Sacrificarea creștină a ”lumii” și bunurilor ei presupune întodeauna o sacrificare a siguranței, a unei poziții neprimejdioase în lume, este întodeauna repudierea bunei rânduieli în lume. Este consimțământul de a-L urma pe Hristos prin părăsirea de Dumnezeu. Caracterul sacrificial al moralei creștine este direct opus oricărui spirit burghez. De aceea adevărata morală creștină trebuie să recunoască virtutea situației nelipsite de primejdii, virtutea pe care o recunoștea în cel mai înalt grad Nietzsche, și să resingă virtuțile burgheze. Dar jertfa în creștinism nu este niciodată jertfa în numele bunăstării oamenilor, în numele virtuților burgheze, ci jertfă în numele lui Dumnezeu și în numele valorilor creatoare, valorilor înălțării. Este o cale spre înălțime prin dezintegrare. Jertfa creștină este întodeauna a piscurilor și a înălțării, nu a șesurilor, nu nivelatoare. Morala creștină este o morală a valorilor, a înălțării creatoare a vieții și nu morala bunăstării oamenilor, nu o morală altruist-distribuitoare. Creștinismul este o religie a iubirii, nu a altruismului. Creștinismul nu admite coborârea calității în numele cantității, el este în întregime în calitate, adică în valoare aristocratică.
*
Criza universală a culturii este în același timp o criză a moralei, o revoluție a conștiinței morale. Amoralismul este un fenomen al crizei universale a moralei după cum decadentismul este un fenomen al crizei universale a artei. Ca valoare canonică, ca valoare culturală general-valabilă, morala este fracturată, la fel de răscoaptă și fracturată ca și celelalte valori canonice și general-valabile ale culturii, la fel ca știința, ca arta clasic-subimă, ca familia și toate celelalte. Între morală și existență e o prăpasie aadâncă și această prăpastie s-a căscat acum. Pe calea moralei este inaccesibilă trapta supremă a existenței, o altă viață amoralismul nu este decât un simptom maladiv, adesea superficial, al profundei crize a moralei ca lege, a moralei veterotestamentar-canonice. Tot astfel, anomaliile sexualității reprezintă un simptom maladiv al crizei speciei, a fracturii în vechea sexualitate. Ca orice lege, morala mai degrabă demască răul decât să făurească adevărul suprem al vieții. Nietzsche este precursorul sacrificial al noii epoci morale. Dar el însuși este în întregime tranzitoriu, el nu este făurarul unor valori noi. Noua epocă a creației va fi supramorală, la fel cum va fi supraculturală, iar nu premorală și preculturală. Premoralitatea, amoralitatea înseamnă nihilism, ca orice precultură, ca orice revoltă anarhică negatoare, care nu zidește cosmosul, ci descătușează haosul. Criza universală a moralei trebuie să se îndrepte spre sfârșit, nu să se întoarcă la început. În criza moralei este enormă și importanța lui Ibsen. În creația lui Ibsen găsim aceeași atmosferă a aerului de munte, de eroică ascensiune care există și în Zarathustra. Aceeași revoltă a individualității afirmându-se calitativ împotriva spiritului mijlociu-comun. Nietzsche și Ibsen sunt cei mai mari moraliști ai noilor vremuri, dar ei sânt încă orbi din punct de vedere religios.
Morala creatoare nu este îndeplinire a legii, ea este revelație a omului. Și această creație morală, întodeauna individual-calitativă, iar nu mijlociu-comun, se întâlnește undeva cu morala evanghelică, cu morala sfântului Francisc, cu poezia individuală a vieții neotestamentare, care nu cunoaște legea. Ceea ce s-a spus aici nu înseamnă anomism. Legea trebuie depășită interior, nu respinsă prin revoltă. Latura păcătoasă a naturii umane rămâne întodeauna întoarsă către lege, iar latura ei creatoare iese de sub lege.
*
Este o mare calomnie la adresa creștinismului a spune că-i este străin simțul onoarei. Adevăratul spirit al oanoarei nici nu este posibil altfel decât pe terenul creștinismului, căci creștinismul este o revelație despre personalitate. Onoarea nu înseamnă trufie spirituală și afirmare de sine. Onoarea înseamnă paza în om a chipului și asemănării lui Dumnezeu, care nu trebuie înjosit. Renunțarea de sine distruge natura atee din om. Onoarea afirmă natura divină a omului. În cavalerism a existat o creație morală autentică. El a introdus în lume valori eroice – valoarea onoarei sacrificiale și a fidelității sacrificiale. În cavalerism se făurea personalitatea. Dar lumea burgheză a epocii contemporane a vrut să substituie cavalerismul spiritului mic-burghez. Cavalerismul a fost îngropat pe veci ca o creatură a Evului Mediu. Dar pieire cavalerismului a însemnat pieirea înaltei căliri sufletești a personalității. Morala cavalerească și morala burgheză vor rămâne în vecii vecilor, până la sfârșitul veacurilor, polarități profunde, vrăjmașe. Categoriile cavalerismului și spiritului burghez sânt categorii religios-metafizice, nu social-istorice, le persistă în vestimentațiile diverse ale deferitor epoci. Spiritul cavalerismului este chemat să păzească aristicratismul autentic, celest al valorilor morale, ierarhismul autentic, celest, neîntinat de ierarhismul burghez al astei lumi. Faptul că orice valoare este aristocratică este o revelație a spiritului cavaleresc. Cavalerismul constituie o ierarhie autentică, tainică, o ierarhie a jertfei și de aceea nevăzută pentru lumea burgheză, subordonată ierarhiei sale vizibile, dar înșelătoare. Morala cavalerească este o morală a valorii și ea este, de aceea, profund opusă întregii morale burghez-democratice a bunăstării și rânduielii, moralei ”ultimelor oameni”. Democratismul (în sens metafizic, nu social) este profund burghez, căci pune bunăstarea și rânduiala oamenilor mai presus de valori, cantitatea mai presus de calitate, cee ace este mijlociu-comun mai presus de ceea ce este individual, distribuția mai presus de creație. Orice diminuare a valorii, calității, individualității, creației în numele mijlociu-comunului, cantitativului, bunăstării, rânduielii și distribuției este un păcat în fața lui Dumnezeu și în fața divinului din om. Creștinismul este aristocratic, ierarhic, el este orientat către valoare, către calitate, către individualitate. Și în același timp creștinismul este ecumenic-universal, el este valoarea lumii întregi, a toți și a toate, până la ultimul fir de iarbă, el cheamă pe toți la banchetul mesianic. Creștinismul recunoaște valoarea absolută a fiecărei persoane umane, dar această recunoaștere nu are nimic comun cu mecanica democratică a cantităților. Și într-adevăr, viitoarea morală creatoare a lumii, semnificând o măreață revoluție morală, nu este o morală democratică, ci aristocratică, de vreme ce creația este în întregime în calitate, nu în cantitate, în valoare, nu în bunăstare, în individual, nu în mijlociu-comun, în înălțare, nu în distribuire, în organism, nu în mecanism. Morarala cavalerească a aristocratismului nu poate oprima și înrobi pe nimeni – ea este slujire universală, întodeauna sacrificială. Cavalerismul se sacrifică pe sine și binele său, dar nu sacrifică niciodată o valoare, este în mod absolut fidel valorii.
*
Nu numai utilitarismul, dar și altruismul este o concepție a moralei burghez-democratice, a moralei mijlociu-comune a bunăstării, a moralei cantităților. Altruismul a fost inventat de burghez-democraticul veac al XIX-lea, care a vrut să înlocuiască prin el iubirea creștină. Despre altruism se vorbește atunci când s-a răcit și a înghețat iubirea. Iubirea este creație a unei forme noi de comunicare, de comunicare în Spirit. Iubirea unește organic, ea satură calitativ. Iubirea este ieșire din ”astă lume”, din gravitație, înțepenire și sfâșiere în altă lume, lumea libertății și a unificării. Altruismul se află în întregime în gravitație, înțepenirea și sfâșierea ”astei lumi”, el nu conține o nouă comunicare, nu conține calitate, individualitate. Altruismul vrea să stabilească mecanica unificăriii mijlociu-comune a oamenilor. Altruismul este prea omenesc, el nu are nimic divin, nici o valoarea supraomenească. Valoarea supraomeneasă pe care se sprijină orice morală autentic aristocratică, nobilă, se află dincolo de contrapunerea vulgară dintre altruism și egoism. Morala creștină se află dincolo de contrapunerea între egoism și altruism, căci ea deduce chiar relațiile dintre oameni din relația omului cu Dumnezeu. Nu în numele său și în numele altuia, ci în numele Domnului și al valorii divine. Omul este durere și rușine, omul trebuie depășit, orice om – și eu, și tu. Revelația despre om va fi o depășire a omului ca valoare umanistă supremă, va fi revelația omului divin. Tentativa de a conferi creștinismului un caracter altruist-utilitar a fost o măreață cădere a conștiiinței creștine. Cu adevărat, orice altruism este în esența sa un utilitarism mascat, el este religia bunăstării umane. Altruismul nu face decât să deplaseze valorile burgheze de la ”eu” la ”tu”, el vrea întodeauna pentru alții bunăstarea burgheză și în acest fel vrea, pe furiș, să se bucure și pentru ”eu” de bunăstarea burgheză. Creștinismu recunoaște, pentru ”eu și pentru ”tu” deopotrivă, alte valori, neburgheze. Căci din punct de vedere universal orice ”tu” este doar un ”eu” mascat. Și ceea ce este recunoscut ca voloros pentru ”tu” se dovedește valoros și pentru ”eu”. Dacă pentru ”altul” sânt recunoascute ca valoroase bogăția și bunăstarea, atunci ele sânt recunoscute ca valoroase și pentru ”sine”. Altruismul este profund opus oricărei creații, el se străduiește să pună o frână morală în calea creației. Moralei altruiste îi este opusă morala înălțării creatoare a calității vieții. Morala utilitar-altruistă nu admite înălțarea omului, o prea puternică intensificare a calităților și valorilor individualității, căci le consideră păcate împotriva ”altora”. Ea cere nivelarea calităților în cantități. Este morala egalității mecanice, a depersonalitzării și devalorizării, o morală a platitudinii. Pentru creștinism important nu este nici ”eu”, nici ”tu”, nici egalizarea lor, ci valoarea divină și adevărul divin, care este mai presus de ”mine” și de „celălalt”. Altruismul poartă pecetea spiritului plebeu, el este ideologia democrației false, mecanice. Valoarea individualității, care se dezvăluie în creștinism în întrega ei intimitate și necuprindere, se îneacă definitiv și piere în morala altruist-democratică. Mistica jertfei este necunoscută acestei morale și iată că ea cere jertfa calității în numele cantității, a individualului în numele mijlociu-comunului, a valorii în numele bunăstării, adică jertfa a ceea ce este al altei lumi în numele ”astei lumi”. Morala creatoare va măsura revoluționar morala altruist-democratică, adică se va reevalua cu adevărat valorile. În conștiința creștină valoarea infinită a individualității se unește cu cosmosul și universalismul moral. Este frapant că tocmai moralei altruiste îi este străin orice cosmism și universalism, îi este de neînțeles legătura dintre om și cosmos.
Există un adevăr divin nu numai în iubirea față de altul, ci și în iubirea de sine. Hristos a poruncit să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți, adică să te iubești și pe tine, ca imagine și asemănare a lui Dumnezeu. Iubireea de sine nu are nimic comun cu egoismul. Neiubirea de sine este izvorul clandestinității, vanității bolnave, invidiei, lipsei de noblețe. Morala creatoare este o morală a vocației, ea afirmă sensul etic al vocației, ea nu cunoaște decât irepetabilele căi individuale. Nu este posibil refuzul individualității și al căii individuale, pentru că refuzul căii individuale, renunțarea la individualitate este și ea profund individuală. Iar oameni sunt dificil de comparat din punct de vedere moral. Căci nimeni nu știe ce și cât costă pe fiecare. Sarcina morală a fiecăruia este irepetabil individuală. Și de aceea sarcina aprecierii morale este o sarcină a pătrunderii intuitive în taina individualității și nu una a mecanicii morale cantitative. De aceea stă spus: să nu judeci.
*
Taina ispășirii eliberează de moralism și deschide calea către morala superioară a iubirii creatoare. Iubirea neotestamentară ușurează apăsarea moralismului. Taina ispășirii ușurează povara legii, dar impune povara creției. Ispășirea conduce de la lege la creație. Ceea ce a fost început în lege sfârșește în creație. Și în morală se pot descoperi elemente ale legii, ispășirii, creației. Legea nu este nici astăzi depășită în om. Rolul legii este negativ. Dar ea poate fi îndreptată împotriva vechiului haos păcătos, ca și împotriva creației noului cosmos. În primul caz morala legii își păstrează sensul religios. În al doilea, ea devine un moralism demonic, o îngreunare rea, un izvor de reacție universală. Încă în vremurile ivirii lui Hristos s-a produs îngreunarea demonică și sclerozarea legii la cărturari și farisei. Iar astăzi chiar ispășirea eliberatoare a fost transformată în lege îngreunată și sclerozată. Și binele poate deveni demonic asemeni estetismului. Binele vrăjmaș creației este demonic, în el există greutate și osificare demonică. Excesiva superioritate moralistă poate fi un păcat împotriva bogăției naturii creatoare a omului, împotriva plenitudinii vieții individuale, împotriva sensului multiplicității. Nimicirea creației în numle binelui, în numele legii morale este o reacție înspăimântătoare, împiedicând realizarea intențiilor divine, frânând sosirea sfârșitului care le dezleagă pe toate. Creația nu este niciodată revoltă a vechiului haos, ea este întodeauna crearea unui nou cosmos. În revolta haotică nu există nimic creator, ea este întodeauna o reacție ce se cere demascată prin lege. Creația este cosmică nu haotică și de aceea ea nu cade sub incidența legii, întoarse întodeauna către vechiul haos. Creația este în ultimul rând anarhie. Dionisiacul creației este un dionisiac transfigurat, care a trecut prin lege și ispășire, care s-a unit cu apolinicul[1]. În creația diosnisiacă persoana nu se cufundă și nu dispare în stihia originară, individualitatea nu se dizolvă. Morala legii este potrivnică oricărei manifestări a dionisiacului, oricărui extaz, ea este, într-un anumit sens, exclusiv apolinică, este întodeauna o prevenire a primejdiei dispariției personalității. Dar această morală a legii nu cunoaște decât stihia dionisiacă veche, stihia haotică, ea nu cunoaște extazele dionisiacului transfigurat, creator. Morala creatoare este o morală dionisiacă. Dar aceasta este cel mai puțin dionisiacul vechiului haos, este dionisiacul trecut prin sensul religios al culturii. Dionisiacul barbar, neluminat de Logosul universal, este o stavilă în calea apariției epocii religioase a creației. Dionisiacul haotic este încă supus legii, căreia creația nu-i este supusă. Iar în creație se descoperă natura serafică a omului. Natura pasională a omului nu poate fi și nu trebuie să fie înăbușită și strivită, ci doar transfigurată creator. În morala yoghinilor hinduși există un prețios îndemn la autodisciplinarea voinței, la concentrare spirituală, dar există și primejdia înăbușirii definitive a naturii dionisiac-pasionale a omului. Aceeași primejdie a înăbușirii izvoarelor dionisiac-pasionale ale creației este prezentă și în mișcarea teosofică[2] actuală.
*
În fața noastră s-au deschis două căi morale: supunerea și creația, rânduiala ”lumii” și înălțarea în afara lumii. Criza religioasă universală este în același timp o criză morală, o tranziție către morala creației. Morala supunerii și-a îndeplinit misiunea și o îndeplinește încă în zilele noastre, întrucât în om domnește încă haosul păcător, dar ea trebuie biruită, întrucât în om trebuie să se producă revelația creatoare a cosmosului. Am văzut că morala creației nu este moral umanismului. Morala umanismului poate duce, în limitele ei ultime, la morala antihristică. Morala creației trebuie despărțită de căile Teantropiei[3], căci în ea înălțarea și îndumnezeirea omului se produce prin Omul Absolut-Hristps, Dumnezeu-Om. Morala creație provoacă dușmănie față de sine, căci este o morală sărbătoresc-poetică și nu cotidian-prozaică, o morală a spiritului aristocratic, nu a spiritului plebeu. Categoriile aristocratimului și plebeianismului nu sunt categorii sociologice și nu sunt corelate cu ierarhizare burgheză a acestei lumi. Morala creație itrebuie să elibereze omul de acel sentiment apăsător de a fi o vită de povară, de acea conștiință de sine care este în aceeași măsură proprie cărții vechi a Facerii și noilor cărți de materialism economic. Această eliberare se realizează prin jertfă liber consimțită. În om păcatul nu trebuie doar în mod negativ demascat prin lege și ispășire, în el trebuie să se dezvăluie în mod pozitiv natura sa creatoare, natura sa serafic-neprihănită, asemănătoare celei divine. Negarea păcatului în umanism nu putea deveni o revelație a naturii serafic-neprihănite a omului, a naturii predestinate a creației. În această negare era conținut un nou păcat care ascundea chipul Domnului în om, căci era o lepădare de divinul din om. Numai epoca religioasă creatoare va duce la o conștiință de sine pozitivă a omului, va elibera de apăsarea unei conștiințe de sine exclusiv negative. În morala creației va exista inspirația unei noi vieți, unei vieți nemaiîntâlnite. Este viață în Spirit, nu în lume, viața spiritual liberă de reacții față de lume și lumesc. Din morala creației decurge și o nouă evaluare a socialului. Noua viață creatoare nu se poate mișca nici la dreapta, nici la stânga, pe linia ”lumii”, ci doar în sus și în profunzime, pe linia Siritului.
[1] (Despre artă și cultură) Care este orientat spre ordine, măsură și armonie, caracterizat printr-o contemplare senină, detașată; lucid, rațional.
[2] Doctrină filozofică-religioasă de origine orientală, care susține teoria reîncarnării sufletului în nenumărate vieți, pînă la intrarea lui în nirvana.
[3] Atribuire a unor calități umane unor divinități.