marți, 21 iulie 2020

Prietenia

Astăzi vreau să-mi exprim recunoștința pentru oamenii frumoși din viața mea, pentru acest preafrumos dar care este prietenia. 
Ne vedem mai rar decât ne-am fi dorit, pentru că au țeluri înalte și muncesc asiduu la înfăptuirea acestora folosindu-și timpul cu chibzuință. Dar atunci când ne întâlnim pierdem noțiunea timpului. Pornim de acolo de unde ne-am oprit ultima dată și depănăm istorisirile ca să nu rămână nimic nespus.
Sunt oameni pe care îi prețuiesc, îi admir, mă inspiră și mă impulsionează. Ei sunt aproape de stele, dar eu sunt bucuroasă că acceptă prietenia unui licurici.
Maya Angelou spunea că ”Oamenii vor uita ceea ce ai spus, oamenii vor uita ceea ce ai făcut, dar oamenii nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă”. Dar mie îmi place să păstrez cuvinte scrise și să le recitesc de fiecare dată ca pentru prima dată, de a aia m-a fascinat și continuă să o facă comunicarea prin scrisori pe care din fericire am prins-o și eu un pic.
Am să notez aici cuvinte de la acești oameni, ca să nu se piardă. Astăzi o să notez un comentariu la poezia Carpe diem de la un om de care mă leagă o prietenie veche. O prietenie care îmi doresc să dureze o viață. Un om care a crescut atât de frumos și care a fost întodeauna un model pentru mine. Pentru că are o maturitate nefirească vârstei, un puternic sentiment al valorii de sine, o convingere neclintită în idealurile sale, un optimism debordant, o nonșalanță sfidătoare față de ceea ce e lipsit de importanță și valoare, o capacitate uimitoare de a simplifica contructe complexe astfel încât să devină lesne de înțeles pentru oricine, o ironie tăioasă, un umor fin, o stăpânire de sine neperturbabilă în orice dezastru, o capacitate uimitoare de a se dedica muncii sale și a obține cele mai strălucite performanțe, o abilitate naturală de a se face de neînlocuit oriunde s-ar afla, capacitatea de a vedea la scurt timp lucrurile în miez și străfunduri, gusturi rafinate, eleganță, modestie, maniere delicate... Lista poate continua și nu hiperbolizez deloc. Eu nu i-am zis, dar cred că are un pic de genialitate. Bine, și geniile au partea loc întunecată, dar despre asta se tace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sufletul după moarte de Serafim Rose