Prezentarea Cimpanzeului
Pe când erai încă în pântece, doi creieri diferiți, frontalul (Umanul) și limbicul (Cimpanzeul: O mașinărie emoțională) s-au dezvoltat independent și apoi s-au cunoascut, formând legături. Problema e că au descoperit că nu sunt de acord în multe privințe. Umanul și Cimpanzeul au ersonalități diferite, cu obiective, moduri de gândire și de operare diferite. Efectiv există două ființe în capul tău! E important să înțelegi că doar una din ele ești tu, și anume Umanul.
Cimpanzeul este o mașinărie emoțională pe care o deținem cu toții. Gândește independent față de noi și poate lua decizii. Oferă gânduri și trăiri emoționale care pot fi foarte constructive sau foarte distructive, nu e nici bun, nici rău, este doar un Cimpanzeu.
Umanul ești tu, iar tu trăiești în lobul frontal.
Cimpanzeul este mecanismul emoțional, dat de la naștere, care trăiește în sistemul limbic.
Mintea psihologică are, așadar, două mașinării cu gândire independentă, care interpretează independent experiențee noastre.
”Mintea psihologică” are și o zonă de păstrare a gândurilor și comportamentelor numită Computerul, care este răspândită în tot creierul.
Computerul păstrează informațiile pe care le-au depozitat acolo Cimpanzeul sau Umanul. Folosește aceste informații pentru a acționa în baza lor într-un mod autormat sau poate servi ca punct de referință.
Umanul și Cimpanzeul tăriesc pe Planeta Divizată. Tu și Cimpanzeul tău gândiți în moduri diferite. Pe parcursul zilei primim în permanență informații din jurul nostru. Umanul și Cimpanzeul primesc amândoi aceste informații și apoi le interpretează.
Cimpanzeul interpretează aceste informații cu emoții și impresii. Când are o idee despre ceea ce se întâmplă, folosește gândirea emoțională pentru a pune lucrurile cap la cap, pentru a înțelege ce se întâmplă și pentru a formula un plan de acțiune. Tot acest proces se bazează pe emoții. Gândirea emoțională înseamnă că Cimpanzeul presupune și completează detaliile folosindu-se, de obicei, pe intuiții, idei paranoice sau gânduri defensive.
Umanul, pe de altă parte, va interpreta informațiile prin căutarea faptelor și stabilirea adevărului. Când a reușit să facă asta, va pune lucrurile cap la cap folosind gândire logică și va formula un plan de acțiune bazându-se pe aceasta.
Iată câteva caracteristici ale gândirii emoționale:
Formează opinii pripite.
Cimpanzeul își formează o părere pornind de la senzații și impresii. Apoi caută dovezile care susțin această opinie și îi confirmă punctul de vedere. Făcând acest lucru, de obicei manipulează faptele pentru a se potrivi cu opinia formată și este foarte rigid și irațional dacă este contrazis.
Gândește în alb și negru
Cimpanzeii Interiori seamănă foarte mult cu copiii, gândesc în alb și negru, pot fi neiertători, părtinitori și reacționează rapid. Când gândești cu Cimpanzeul, tinzi să vezi o singură posibilitate.
Paranoică
Cimpanzeul trebuie să știe că e în siguranță, prin urmare e vigilent și caută în permanență pericolul.
Cimpanzeii nesiguri pot interpreta foarte multe pericole pornind de la o situație inofensivă. Pot imagina intrigi și răutaate în comentariile sau afirmațiile celorlalți și îi permit imaginației să își facă de cap. Cimpanzeul va scoate lucrurile din context și va deveni foarte defensiv.
Catastrofică
Cimpanzeii reacționează disproporționat la situații și le alimeantează cu emoții intense și puternice. De câte ori percepe că este ceva în neregulă, au tendința să ăși facă griji despre ce s-ar putea întâmpla și pierd complet perspectiva generală.
Emoția pe care Cimpanzeul i-o oferă Umanului în aceste momente este extremă și catastrofică, producând multă durere. Gândește-te de câte ori ai trecut printr-un infern emoțional produs de Cimpanzeul tău, ca apoi să privești în urmă și să te întrebi de ce ai aceptat așa ceva.
Irațională
Cimpanzeul nu încearcă să decidă dacă ceva este probabil sau fezabil, ci sare direct la concluzie și completează cu detaliile lipsă cu orice dorește el. De aceea poate deveni foarte nerezonabil și ajunge să pice de fraier. Din păcate, această abordare irațională ne va duce la situații delicate și, când apare adevărul, ne vine să intrăm în pământ.
Judecata emoțională
Cimpanzeii îi judecă pe ceilalți rapid și fără scrupule. Judecata se poate baz doar pe sentimente și impresii sau propria paranoia. Aceste judecăți nu sunt deschise către raționament, așa că Cimpanzeul e greu de convins că se înșală. Cimpanzeii îi pot judeca pe ceilalți pentru a-și urma interesele, cum ar fi răzbunarea sau deținerea controlului asupra cuiva.
Înțelegerea Umanului – gândirea logică
Bazată pe dovezi
Umanul lucrează cu dovezi și caută probe. El rămâne deschis la minte și are capacitatea de a se răzgândi și de a vedea și punctul de vedere al celuilalt. El nu-și personalizează punctul de vedere sau convingerea, așa că nu devine defensiv când este contrazis.
Rațională
Folosirea gândirii raționale înseamnă să folosim bunul simț și să decidem dacă ceva este fezabil și realist. Totuși Cimpazeul poate prelua controlul, spunând că ceva nu pare verosimil. Totuși Umanul trebuie să rămână stăpân pe situație și să caute dovezi pentru a susține alerta Cimpanzeului. Dacă dispare și ultima urmă de rațiune, la un moment dat, în viitor, starea de alertă a Cimpanzeului se va întoarce împotriva noastră. Atunci ne vom uita în urmă și vom zice: ”Unde mi-a fost capul?”
În context și în perspectivă
Umanul consideră că toate lucrurile vin și pleacă, de aceea este importantă obținerea unei perspective asupra a ceea ce se întâmplă și a importanței lor în imaginea de ansamblu.
Nuanțe de gri și judecata echilibrată
Umanii gândesc în nuanțe de gri. Ca adulți, când încercăm să înțelegem ceva, învățăm că pot exista mai mulți factori implicați și acceptăm că nu avem acces la toți. De aceea e mai puțin probabil să judecăm cu asprime.
Umanul acceptă că se poate înșela și va refleta la aceasta, devenind mai deschis la sugestii. De aceea, acceptă că uneori nu poate ajunge la adevăr, poate pentru că nu există un răspuns sau este doar un conflict de opinii.
Două interese diferite
Înțelegerea intereselor Cimpanzeului
Perpetuarea speciei și supraviețuirea propriei persoane
Aceste două interese deosebit de puternice sunt comune tuturor speciilor evoluate. Și sunt necesare pentru supraviețuirea speciei. De asemenea, trebuie să vrem să supraviețuim noi înșine pentru a face asta. Cimpanzeul folosește pornirile sexuale, împreună cu alte instincte, pentru a încerca să-și realizeze interesele. Celelalt interese vor varia în funcție de moment. Exemplele pot include: atragerea unui partener, definirea unui teritoriu, căutarea de mâncare și adăpost.
Înțelegerea intereselor Umanului
Interesul propriu
Unii trăiesc viața care se bazează pe obținerea lucrurilor strict necesare și se opresc acolo. Alții încearcă să obțină autoîmplinire și satisfacție în viață, care pot fi obținute, de exemplu, prin ajutorarea altora. Mulți oameni caută dezvoltarea personală, și se pare că cei care se preocupă de ea și de împlinirea personală vor fi probabil mai mulțumiți în viață.
Interesele societății
Unul din interesele Umanului este de a construi o societate în care toți să trăiască în pace și armonie. De asemnea, Umanii vor încerca în mod constant să stabilească reguli de convețuire în societate. Aceste reguli se bazează pe egalitate și oportunitate și sunt stabilite pentru a limita Cimpanzeul din oameni. Ființele Umane caută justiție și structură și lucrează cu principii morale și eticepentru a stabili drepturile și valorile Umane după care să trăiască.
Alte obiective
Alte obiective ale Umanului variază puternic de la individ la individ, dar cea mai mare parte se referă la fericire și succes. Problema cu aceste interese este că, dacă nu suntem atenți, le preia Cimpanzeul și se folosește de Legea Jungelei pentru a le îndeplini.
De exemplu, ființele Umane doresc ca afacerile să respecte principiile etice. Cu toate acestea, adesea intervin agresivitatea și intimidarea, pe măsură ce Cimpanzeul preia controlul acestui interes Uman pentru a avea succes și îl amestecă cu propriile interese, cum ar fi împlinirea propriului ego sau delimitarea propriului teritoriu.
Două moduri diferite de operare
Cimpanzeul operează cu legile junglei și face acest lucru prin instincte și porniri puternice. Umanul operează cu legile societății și face acest lucru prin porniri morale și etice, făcând apel la conștiință. Când Cimpanzeul aplică pornirile de junglă într-o societate Umană apar problemele majore!
Iată câteva trăsături operaționale ale Centrului Junglei
Instincte
Reacția FFF (Fight, Flight, Freeze = Atac-Fugă-Înghețare) este probabil cel mai des folosită și reprezintă cel mai important instinct al Cimpanzeilor noștri. Alegerea rapidă a reacției potrivite este critică pentru supraviețuire. Dacă alegi să lupți când ar trebui să fugi, atunci nu vei supraviețui. Atacul înseamnă înfruntarea amenințării, Fuga înseamnă să te îndepărtezi de pericol, iar Înghețarea înseamnă să stai locului și să speri că amenințarea va trece și nu vei fi observat.
În junglă, instinctul FFF al cimpanzeilor este un răsuns de succes în ceea ce privește supraviețuire, problema noastră, a oamenilor, este că Cimpanzeul interior încă mai crede că locuiește în junglă și încearcă să folosească acest lucru în viața de zi cu zi.
Porniri
Pornirea este ceva ce ne obligă să ne mobilizăm să facem ceva. Dacă nu am avea nu am face nimic. Ele ne ajută la satisfacerea nevoilor, atât a celor fizice, cât și a celor emoționale. Cimpanzeul are porniri puternice, cum ar fi sexul, dominarea, hrănirea, siguranța, îngrijirea parentală, preocuparea teritorială și căutarea grupului.
Pornirile trebuie să fie puternice, pentru a avea succes în perpetuarea speciei și menținerea individului în viață, așa că beneficiază de căi de recompensare puternice, instalate în creier pentru susținere. Acestea eliberează substanțe chimice care produc, de obicei, ostare de bine sau de urgență, care ăs facă persoana să dorească să repete comportamentul. De aceea mâncatul este o experiență plăcută, nu numai o componentă a unei porniri primitive de supraviețuire, ci și un comportament care dă dependență.
Poziția vulnerabilă
În junglă, cimpanzeul nu se află în vârful lanțului trofic, așa că trebuie să păstreze o vigilență constantă: leoparzii sunt mereu în preajmă. El e conștient că se află într-un pericol potențial în orice moemnt, de aceea se relaxează doar când este suficient de convins că e în siguranță. Pentru că e mereu atent la pericol, adeseori este în gardă, devine supărat sau agresiv cu ușurință și este, de obicei, instabil emoțional.
Acest lucru explică de ce majoritatea Cimpanzeilor interiori devin anxioși când nu sunt siguri sau se află într-un teritoriu nefamiliar. Dar această reacție este totuși nepotrivită și adesori problematică.
Iată câteva caracteristici operaționale ale centrului Umanității
Sinceritate
Compasiune
Conștiință. Prezența unei conștiințe generează sentimente de vinovăție și rușine, care pot duce la regret și la dorința de schimbare sau de răscumpărare a greșelii. Există un corp de dovezi științifice cre demonstrează că personalitatea psihopată nu manifestă activarea Centrului Umanității. Individul respectiv nu are conștiință.
Respectarea legii.
Autocontrolul. Umanul arepotențialul de a controla impulsurile și emoțiile pe care Cimpanzeul interior la generează. Cimpanzeul interior are foarte puțin autocontrol și cere plăcere imediat, în timp ce Umanul poate aștepta răsplata și poate alege să nu lucreze sub imperiul impulsurilor și emoțiilor.
Scop în viață
Realizări și satisfacție. De aobicei, realizările și satisfacția depind de un scop în viață. ele pot fi generate de carieră, muncă sau hobby-uri.
Gestionarea Cimpanzeului impulsiv și emoțional la vârsta adultă va fi unul dintre cei mai importanți factori care determină succesul în viață.
Planeta divizată
Cum recunoști cine este la putere
Întrebarea foarte simplă începe cu: ”Chiar vreau...” și apoi continuă tu propoziția. De exemplu: ”Chiar vreau să simpt asta?” sau ”Chiar vreau gândurile astea?” sau ”Chiar vreau să mă port așa?” Dacă răspunsul este ”nu”, te afli în modul Cimpanzeu, iar dacă răspunsul este ”da”, te afli în modul Uman.
Amintește-ți că Cimpanzeul vrea să aleagă acțiunile viitoare în funcție de cum se simpte, pe când partea Umană tinde să se ghideze după ce trebuie făcut și precum cum se va simți la sfârșitul zilei, când se uită înapoi la cum a folosit timpul. Acestea sunt două abordări foarte diferite.
Toate informațiile trec mai întâi prin Cimpanzeu. Cimpanzeul decide dacă trebuie să-și facă griji pentru ceva. Dacă nu e o problemă, atunci Cipanzeul adoarme la loc și lasă loc părții Umane. Dacă Cimpanzeul se îngrijorează, atunci va reține pentru sine toată vascularizarea creierului și va lua propriile decizii referitoare la ce se întâmplă.
Umanul și Cimpanzeul gândesc amândoi în modul ”aici și acum” și ambii interpretează situațiile în timp ce se întâmplă.
Cimpanzeul și Umanul pot lucra bine împreună. Cimpanzeul, cu instinctele și pornirile sale, ne ține în siguranță și sănătoși. Ne spune când să mâncăm și când să dormim și ne avertizează despre pericole și cum ne putem păzi de ele, sau ne mobilizează când apare ceva ce ne-ar putea îndeplini dorințele. Pentru mulți e un lucru obișnuit să funcționeze în baza emoțiilor pe parcursul zilei, iar acest lucru nu este o problemă. Prbobeleme apar atunci când Cimpnzeul ne oferă o sugestie inadecvată și nu îi permitem apoi să ne controleze și nu știm cum să îl oprim să ne domine.
De ce nu putem să preluăm puterea de la Cimpanzeu și să luăm decizii?
Răspunsul simplu este că Cimpanzeul este nai puternic și acționează mai rapid decât umnaul. Un cimpanzeu are o putere de cinci ori mai mare decât a unui om. La fel putem vedea Cimpanzeul emoțional din interiorul nostru ca având o putere de cinci ori mai mare ca a noastră. De aceea trebuie să înveți să stăpânești Cimpanzeul dacă vrei să ajungi persoana care vrei să fii.
Nu e de niciun folos să încerci să controlezi Cimpanzeul cu puterea voinței. Numesc asta ”trânta cu Cimpanzeul”. Această cale este bună doar când Cimpanzeul doarme, e indiferent sau e de acord. Când Cimpanzeul are alte interese, toată voința dispare ca un fum. Nu încerca să-l controlezi, gestionează-l. Ai nevoie de un plan de management.
Modul de bază în care funcționează emoțiile tale este următorul: Cimpanzeul interpretează realitatea și oferă Umanului o emoție sau o sugestie despre cu mar aborda situația. Umanul ia decizia dacă să accepte sau să respingă propunerea Cimpanzeului.
Dacă Umanul este de acord cu Cimpanzeul și acceptă propunerea acestuia, atunci nu e nicio problemă să acționăm în baza emoțiilor. Dar dacă Umanul decide să respingă oferta Cimpanzeului avem o problemă, deoarece foarte probabil Cimpanzeul va riposta și va refuza să asculte. Va crea astfel un haos emoțional până când ne derutează și facem cum vrea el sau până când învățăm să ne gestionăm emoțiile fără să acționăm în voia lor.
Parte din problemă este faptul că ei mai mulți oameni nu ăși dau seama că Cimpanzeul face doar o propunere, și nu dă un ordin. Nu trebuie să îți urmezi emoțiile, ci doar să faci o alegere.
Nu poți schimba natura Cimpanzeului tău, DAR ești responsabil de gestionarea lui.
Cimpanzeul este o mașinărie emoțională care nu va fi niodată programată diferit. Cimpanzeul tău va acționa întodeauan bazându-se pe porniri și în concordanță cu natura sa, emoțiile și impulsurile precumagresivitate, nevroză sau impulsivitate.
Așa că în loc să încerci să schimbi Cimpanzel, trebuie să realizezi managementul emoțiilor și impulsurilor sale, recunoscând ce are nevoie și cum funcționează.
Există dou aspecte ale lucrului cu Cimpanzeul – grijă față de Cimpanzeu și gestionarea Cimpanzeului – și trebuie abordate în această ordine. Dacă ai un Cimanzeu de care ai grijă, oferindu-i afecțiune și satisfăcându-i nevoile, atunci cel mai probabil acest animăluț fericit nu va crea probleme. Dacă nu ai grijă de Cimpanzeul tău, atunci cel mai probabil va apărea oricând și își va produce multă suferință.
De exemplu, dacă Cimpanzeul tău se simte în pericol, trebuie să îl faci să se simtă în siguranță, pentru a-l aduce într-o stare în care să-l poți gestiona. Dacă ai un Cimpanzeu agresiv și dominant, atunci ceva simplu, cum ar fi un sport, poate fi o modalitate acceptată social de a satisface această pornire primitivă de dominare.
Principalele porniri și nevoi ale Cimpanzeului sunt unice pentru Cimpanzeul tău, dar cea mai mare parte a lor constă într-o combinație de putere, teritoriu, ego, dominare, sex, mâncare, grup, securitate, curiozitate și porniri părintești.
Teritorialitatea
Teritorialitatea nu se manifestă doar acasă sau în plan fizic. Se poate manifesta și la muncă sau în plan psihologic. Cimpanzeii se enervează dacă simt că altcineva le încalcă zona de responsabilitate, cum ar fi funția de la locul de muncă. La nivelul cel mai primitiv, experimentele au demonstrat că ne putem supăra sau ne simți invadați de cineva care doar stă la ceeași masă cu noi.
Așadar, dacă recunoști teritorialitatea Cimpanzeului, trebuie să ai grijă de ea oferindu-i un teritoriu și un spațiu. Poate fi o cameră, un apartament, o casă, un loc de muncă cu rol bine definit sau doar de un spațiun psihologic prin evadarea din lume citind o carte. Orice vei alege trebuie să satisfacă Cimpanzeul și trebuie să fie dus la bun sfârșit. Umanul realizează aceste acțiuni, cu Cimpanzeul!
Un exemplu de lucru cu teritoriile putem găsi în experiența de muncă. Dacă Cimpanzeul îți spune că nu se simte în siguranță deoarece nu știe care este rolul lui, atunci treaba ta este să-ți lămurești rolul cu managerul direct și să te asiguri că ești mulțumit și că Cimpanzeul s-a liniștit.
Pornirile părintești
Cum fac față oamenii pornirilor parentală neîndeplinite? Aici intervine sublimarea, care înseamnă redirecționare constructivă a energiei și pornirilor către altceva. Unii sublimează această pornire alegând profesii care presupun să ai grijă de alții, mai ales de copii și tineri. Alții pot sublima impulsul prin intermediul animalelor de companie.
Lauda și recunoașterea în îngrijirea Cimpanzeului
Un lucru important în ceea ce privește îngriirea Cimpanzeului este recunoașterea modului diferit în care gândește Cimpanzeul în comparație cu umanul când vine vorba despre recunoaștere și laudă. Cimpanzeii sunt ca niște copii, căutând laude din exterior, pe când Umanul este ca un adult, evaluându-se și folosind recunoașterea internă. Desigur, și Umanul se bucură de laude și recunoaștere, dar de obicei nu le caută.
Cimpanzeilor le plac laudele și recunoașterea venite din partea Cimpanzeului Alfa (adică oamenii pe care îi consideră importanți). Pentru a avea grijă de Cimpanzeu trebuie să cauți cu adevărat laude din partea celor a căror opinie o respecți sau o consideri importantă. Acest lucru va liniști Cimpanzeul. Dacă nu ceri politicos laude și recunoaștere (atunci când meriți, bineînțeles!), consecințele vor fi că Cimpanzeul va intra în priză, se va simți subevaluat și va deven indignat. Acest lucru va duce la interacțiuni negative din punct de vedere emoțional.
Exprimarea Cimpanzeului
Dacă Cimpanzeul din tine este agitat sau supărat în legătură cu ceva, primul lucru care trebuie să îl facă este să elibereze această emoție sau opinie. Aceasta se numește ”Exprimarea Cimpanzeului”. Permițându-i Cimpanzeului să-și exprime emoția, îl vei calma și apoi el va asculta de rațiune sau va adormi la loc.
Exprimarea emoțiilor înseamnă ca el să spună exact ce simte, indiferent cât de irațional poate fi, indiferent cât de mult timp are nevoie pentru asta. Cei mai mulți Cimpanzei vor avea nevoie de mai puțin de 10 minute ca să-și exprime temerile sau emoțiile și apoi vor tăcea și vor asculta.
Eliberarea inadecvată a emoțiilor, într-un loc public, în momentul nepotrivit sau în fața persoanei nepotrivite este ca și cum ți-ai lăsa Cimpanzeul liber într-un supermarket. Exprimarea Cimpanzeului într-un spațiu îngrădit este echivalentul emprimării emoțiilor în intimitate, cu persoana potrivită. Prin persoana potrivită înțeleg pe cineva care cunoaște că e vorba doar de un Cimpanzeu care se manifestă și că nu e vorba de tine. Prin urmare, poți spune ce vrei și nu va reacționa la orice ai de spus, nu își va face griji și nu va repeta ce a auzit. Persoana nepotrivită e cineva care ar interacționa cu ce spune Cimpanzeul, ceea ce ar putea înrărutăți serios lucrurile.
Când Cimpanzeul a terminat, te vei simți mai bine și apoi îi poți permite să meargă să doarmă, în timp ce tu ai o conversație Umană și calmă. Dacă cineva întrerupe Cimpanzeul în timp ce se exprimă, el nu va asculta, ci doar se va agita mai tare.
Limitarea Cimpanzeului
Folosind informațiile, adevărul și logica, putem continua să calmăm Cimpanzeul și să discutăm rațional cu el. Această abordare rațională din partea Umanului se numește ”Limitarea Cimpanzeului” sau trimiterea Cimpanzeului înapoi în cutia lui.
Poate fi nevoie de mai multe episoade de exprimare a Cimpanzeului pentru o singură problemă înainte să îl poți limita. Poți avea nevoie, de asemenea, să limitezi Cimpanzeul de mai multe ori pentru o anumită problemă.
Cimpanzeul e irațional, ceea ce înseamnă că poate fi imprevizibil și uneori poate deveni foarte anxios fără vreun motiv anume, în timp ce alteori poate fi foarte calm, tot fără vreun motiv anume. Nu încerca să înțelegi de ce e ala, pentru că Cimpanzeul nu este rațional și, în multe cazuri, e de neînțeles. Lucrează doar cu emoția în loc să încerci să-l înțelegi de fiecare dată.
Bananele
Cea de-a treia modalitate de a gestiona Cimpanzeul este să îl hrănim cu banane. Acestea sunt fructe pe care le vrea Cimpanzeul, date ca recompensă sau pentru a-i distrage atenția.
Banana distragerii
Blocarea Cimpanzeului, oprindu-l să gândească, poate fi folosită în multe scenarii diferite, cu efecte notabile. Distragerile simple, cum ar fi o carte sau muzica, sunt de obicei cele mai puternice.
Banana recompenzei
Oferirea de recompense Cimpanzeului propriu poate fi surprinzător de eficientă. De exemplu, să presupunem că ai de scris zece e-mailuri, dar nute poți porni și vrei să-ți bei cafeaua. Dacă îi spui Cimpanzeului: ”Când ai terminat de scris cinci e-mailuri îți poți bea cafeaua”, de obicei Cimpanzeul îți va da impulsul necesar pentru a începe treaba. Cimpanzeul te va face să te concentrezi puternic pe sarcică și te va ajuta, nu te va împiedica. Acest lucru poate fi deosebit de irațional, dar și Cimpanzeul e irațional, iar tehnica de obicei dă rezultate.
Pentru cea mai mare parte a Cimpazeilor, bananele cele mai frecvente vin sub forma laudei sau a probării exprimate de ceilalți
Dezvoltarea Umanului
În lupta și încleștarea pentru putere de pe Planeta Divizată dintre Uman și Cimpanzeu nu trebuie să uiți de tine. Ești o entitate separată de Cimpanzeu. Tu, ca ființă Umană, ai nevoi, după cum și Cimpanzeul din tine are nevoi. Ne așteptăm la o împlinire a Umanuluo prin realizări constructive, cum ar fi hobby-uri și interese care aduc băgăție sufletească și satisfacție în viața noastră. Pentru a te îngriji de tine, trebuie să ai grijă și de nevoile Cimpanzeului, și de nevoile Umane. Mult prea des ne oprim doar la Cimpanzeu, deoarece ne ocupă mult timp și strigă cel mai tare.
Luna călăuzitoare
Luna Călăuzitoare este Computerul din creierul tău. În Univers, Lunile acționează ca stabilizatoare pentru planetele în jurul cărora orbitează, prin urmare Luna Călăuzitoare stabilizează Planeta Divizată.
Când te naști, Computerul este un hard-disk gol. Este doar un depozit pentru comportamentele și credințele pe care le vor introduce Umanul și Cimpanzeul. Nu are niciun fel de gândire originală sau putere de interpretare, dar va acționa în baza informațiilor stocate. Adesea Umanul și Cimpanzeul nici nu-și dau seama că au stocate în Computer acele gânduri și comportamente conștiente sau inconștiente.
Ne putem gândi că Computerul funcționează la o viteză în jur de patru ori mai mare decât cea a Cimpanzeului și de 20 de ori mai mare decât a Umanului. Prin urmare, dacă Computerul funcționează bine, poate executa comenzi cu o viteză uimitoare și cu acuratețe impecabilă, înainte ca Cimpanzeul sau Umanul să fi avut vreo șansă să termine de gândit.
Ce se aglă în Computer?
· Pilotul Automat este o convingere sau un comportament constructiv, de ajutor.
· Gremlinul este o convingere sau un comportament distructiv sau problematic care poate fi eliminat.
· Goblinul este o convingere sau un comportament distructiv sau problematic care e foarte bine fixat și foarte dificil de eliminat.
· Piatra Vieții conține valorile și convingerile pe baza cărora îți trăiești viața.
Computerul face cea mai mare parte a muncii, ajutându-ne să navigăm prin viața cotidină. Cât de bine ne condue va depinde de lucrurile care au fost introduse anterior. Bineînțeles că putem adăuga și elimina lucruri din Computer, dacă ne oprim și dedicăm un timp pentru întreținere.
Piloții Automați
Piloții Automați sunt convingerile, comportamentele și reacțiile automate pozitive, constructive care ne ajută să reușim și să fim fericiți în viață. Piloții Automați pot include: mersul pe bicicletă, păstrarea calmului când ceva nu merge bine, concentrarea pe soluții, și nu pe problemă, legatul șireturilor, organizarea și disciplina ca rutină, o imagine de sine pozitivă, legatul șireturilor, organizarea și disciplina ca rutină, o imagine de sine pozitivă.
Golbinii și Gremlinii
Golbinii și Gremlinii sunt mai mult sau mai puțin opusul Piloților Automați. Ele sunt comportamentele, convingeri sau reacții automate contraproductive sau distructive stocate în Computer.
Un Goblin este de obicei introdus în Computer în copilărie. În prima copilărie, Computerul tinde să creeze structuri permanente pentru orice informație introdusă. Așadar, Goblinii sunt mai mult sau mai puțin imprimați ca structură de bază a Computerului și sunt foarte dificil de îndepărtat, așa că trebuie să înveți să-i stăpânești. Ca regulă, Goblinii apar înainte de vârsta de 8 ani, iar Gremlinii, după vârsta de 8 ani. Deoarece Gremlinii sunt structuri mai flexibile, când îi găsești îi poți înlătura.
Un exemplu de Goblin
Sindromul ”Ușa Frigiderului” descrie cel mai des întâlnit exemplu de Goblin, care afectează cea mai mare parte a oamenilor din lumea occidentală.
Multor elevi li se face teamă și devin anxioși în legătură cu rezultatele unui examen. Dacă îi întrebi cum s-ar simți referitor la examen dacă rezultatele ar fi secrete și doar ei le-ar ști, iar dacă nu ar fi bune ar putea să-l dea din nou, în secret, până ar trece, toți ar spune: ”Nu mi-ar fi teamă și nu mi-aș face deloc griji.”
Dacă nimeni nu ar gândi rău despre noi, atunci nu ne-ar fi teamă, ratarea ar fi mai degrabă o mică neplăcere și am face față consecințelor. De asemenea, nu ne-am măsura valoarea în funcție de rezultatul unui examen. Acesta este Goblinul Ușa Frigiderului în starea sa cea mai bună!
Acest sindrom este foarte des întâlnit și majoritatea populației pare să fie afectată de el. Cu toate aceste îl putem gestiona și ocoli. O parte importantă e că Cimpanzeul ajută Goblinul. Cimpanzeul are pornirea pentru grup. Ca să faci parte din grup trebuie să fii acceptat. Să fii acceptat înseamnă să fii puternic și util. Prin urmare, dorim să-i impresionăm pe ceilalți pe baza instinctului primitiv al Cimpanzeului.
Exemplu de Gremlin
Un exemplu foarte des întâlnit în Computerele oamenilor și care se activează din când în când: Gemenii Așteptări Nerealiste și Așteptări Contraproductive.
Gândește-te la un Gremlin simplu care spune: ”Trebuie să fiu punctual întotdeauna.” Dacă întârzii, din orice motiv, atunci cel mai probabil te vei stresa, deoarece funcționezi în baza convingerii că ar trebui să fii puctual întodeauna. Poți înlocui Gremlinul cu un Pilot Automat care spune: ”Vreau să fiu punctual când pot, dar uneori nu voi reuși și asta nu înseamnă sfrșitul lumii, voi face față cu bine.” Aceasta este o credință mai realistă, care te poate relaxa și te va ajuta să acționezi mai degrabă ca un adult decât ca un copil când lucrurile nu merg așa cum ai planificat!
Un alt exemplu de așteptare nerealistă este că trebuie să câștigi mereu ca să-ți dovedești valoarea. Acest lucru nu înseamnă că nu vrei să câștigi, ci că pui lucrurile într-o perspectivă mai largă. E mai bine să ai așteptări realiste sau, în anumite cazuri, să nu ai deloc așteptări.
Exple de alți Gremlini pot include:
· Să reacționezi exagerat la situați ide viață
· Să mănânci de câte ori îți vine, deși nu ai nevoie
· Să îți faci reproșuri
· Să te îngrijirezi pentru decizii fără a le lua efectiv
· Să te înfurii când nu vrei asta
Piatra vieții cu ”Adevărurile vieții”, ”Valorile” și ”Forța vieții”
Adevărurile vieții
Adevărurile vieții constau în ideile tale despre cum funcționează lumea, pe care le poți ”dovedi” ca adevărate cu exemple și experiențe.
Toată lumea va avea adevăruri diferite, dar o mare parte dintre noi împărtășesc câteva adevăruri. Adevărurile pot fi identice cu Piloții Automați sau chiar cu unii Gremlini, dar ele sunt cele pe care le-ai ales să le respecți în viață.
Primele mele trei Adevăruri ale vieții sunt:
1. Viața nu e corectă
2. Poarta unde trebuie să dai gol e în mișcare
3. Nu există garanții
Dacă reușesc să trăiesc în funcție de aceste ”adevăruri” sau reguli, mă supără foarte puține lucruri.
Valori
Valorile sunt alegeri pe care le-ai făcut și care reflectă principiile etice și morale pe care vrei să le respecți. Diferența dintre ”Adevăruri” și ”Valori” este că ”Adevărurile” se bazează pe dovezi, pe când ”Valorile” sunt alegeri personale.
Forța vieții
”Ce ar trebui să fac cu viața mea?” Răspunzând la această întrebare, o să identifici ce este important pentru tine, care este esența Soarelui din Universul tău, ce înseamnă viața pentru tine. Este ”Forța Vieții”.
Rezumatul Pietrei Vieții
Adevărurile vieții sunt afirmații pe care le consideri adevărate despre cum funcționează lumea.
Valorile sunt principii și idealuri în care crezi. Forța vieții este ce crei tu că înseamnă viața și cum ar trebui trăită.
Mentalitatea
Aspectul fin al Computerului ca punct de referință este Mentalitatea. Pentru a înețelege o Mentalitate, poate fi util să ne punem trei întrebări:
Cum te vezi pe tine?
Cum îi vezi pe ceilalți?
Cum vezi lumea?
Mentalitatea pe care o ai se bazează pe percepția ta privind modul în care stau lucrurile și, prin urmare, influențează abordarea asupra vieții.
Luna Căulăuzitoare
Cum să-ți gestionezi computerul
Managementul Computerului înseamnă, în principal, introducerea de gânduri ți comportamente constructive.
Identificarea și înlocuirea Gremlinilor cu Piloții Automați
Funcționarea automată se baează pe convinggerile și comportamentele stocate. Pentru ca tu și Cimpanzeul tău să puteți rămâne inactivi și să lăsați Computerul să preia controlul, trebuie să îl programezi corespunzător.
Pentru a înlocui un Gremlin trebuie să introduci un Pilot Automat. Cu alte cuvinte, dacă ai o convingere problematică, trebuie să o înlocuiești cu o convingere utilă.
Gremlin |
Înlocuiește cu un Pilot Automat |
Trebuie să fac o impresie bună |
Pot fi doar eu însumi și părerea pe care și-o formează depinde doar de ei |
Voi fi judecat |
Mă vor întâlni și nu pot controla dacă mă vor judeca sau nu, dar pot să mă bucur să fiu eu însumi |
E puțin probabil să avem ceva în comun |
Nu contează dacă avem sau nu ceva în comun; pot oricând să-i întreb despre ei și să-i ascult. |
Dacă mă fac de râs vor crede că sunt prost |
Dacă mă fac de râs nu va fi intenționat; tot ce pot face este să fiu cât pot de bine și ce părere își vor forma ei depinde numai de ei. |
Umanul nu are întodeauna dreptate și Cimpanzeul nu se înșală întodeauna. De obicei, Umanul introduce Piloți Automați, iar Cimpanzeii introduc Gremlini, dar există excepții. Dacă Umanul primește informații pe care nu le înțelege, atunci folosirea logicii poate duce la o analiză incorectă a informațiilor și la introducerea neintenționată a unui Gremlin în Computer.
Stabilirea Mentalității și punerea în practică
Amintește-ți: valorile pe care le deții vor fi probabil mult mai importante decât modul cum arăți sau ce poți realiza.
Prietenii adevărați ne apreciază pentru valorile și personalitatea noastră, nu pentru realizările, poziția sau posesisiunile noastre.
Fă ca valorile și atitudinile tale să fie clare și lucrează cu ele când vrei să dezvolți o imagine de sine, deoarece ele te definesc. Nu spun că nu ar trebui să obținem lucruri sau să avem posesiuni și să ne ținem bine cu acestea, ci doar că ele trebuie să fie în armonie cu valorile tale.
Rezumatul ideilor principale:
· E vital să menții Computerul în stare de funcționare corectă.
· Poți căuta și înlocui Gremlinii cu Piloți Automați.
· Piatra Vieții este cea mai importantă zonă din mintea ta.
· Piatra Vieți ieste ceva la care poți lucra.
· Întărirea Pietrei Vieții prin efortul de a o face vizibilă în fiecare zi are o influență stabilizatoare majoră asupra ta.
· Poți alege Mentalitatea potrivită pentru a aborda viața.
De obicei, cei mai mulți Cimpanzei sunt dominați de dimensiunea înnăscută, având mici influențe dobândite. Așa cp cei care moștenesc trăsături anxioase vor avea dificultăți mai mari în a rămâne calmi decât ce icare moștenesc trăsături mai relaxate. Pe de altă parte, cei mai mulți Umani sunt dominați de dimensiunea dobândită, având mici influențe înnăcute. Computerul este un amestec al celor două. Toate cele trei instanțe sunt diferite și, când interacționează, creează personalitatea cu care ne prezentăm lumii. Așadar, uneori prezentăm Cimpanzeul, alteori Umanul. Nu e de mirare că uneori simțim că avem o personalitate multiplă! Personalitatea reală, care te reprezintă cu adevărat, este cea Umană. Cimpanzeul doar te deturnează și prezintă o imagine care, adeseori, nu este ce ți-ai dorit și, într-adevăr, nu ești tu cel adevărat.
Computerul ca memento și referință importantă
Există o cale ușoară de gestionare a reacțiilor emoționale ale Cimpanzeuluo, care nu implică Umnaul. Dup cum am văzut, Computerul gândește de 20 de ori mai rapid decât Umanul și de patru ori mai repede decât Cimpanzeul. prin urmare, dacă putem face Computerul să acționeze înainte să gândească Cimpanzeul, vom evita bătălia dintre Uman și Cimpanzeu. Pentru a face acest lucru trebuie să fi analizat deja ce situații pot apărea și să ai un răspuns programat în Computer, gata de reacție.
Schimbarea și dezvoltarea personalității
Să presupunem că s-a petrecut un miroacol și Cimpanzeul nu mai apare, orice ai face. A adormit permanent sau oferă doar emoții pozitive. Să presupunem că ai eliminat tăți Gremnlinii din Computer. Ce am aveaar fi o persoană relaxată, manifestând trăsături Umane. Dar, ca să fii fericit, trebuie să cultivi această stare și, pentru a face asta, trebuie să definești cum vei face să fii fericit. Asemănător, pentru a fi calm trebuie să avem planuri pentru a face față stresului și să le punem în aplicare. Dezvoltarea oricărui aspect al personalității noastre necesită timp. Cel mai ușor e să lucrăm la câte o trăsătură odată și să monitorizăm progresul.
Devoltarea Umanului și actualiarea calităților se face prin:
· Dezvoltarea ta;
· Gestionarea Cimpanzeului și eliminarea Gremlinilor;
· Comunicare eficientă; Anturajul potrivit;
· Crearea unei lumi în care să trăiești;
· Grija față de tine;
· Atragegerea calității în viața ta.
Mentalități diferite
Mai jos vă prezint două tipuri de mentalități deloc rare. Ele demonstrează modul în care oamenii ajung să fie blocați în comportamentele și convingerile lor din cauza Mentalității.
Mentalitatea Alba-ca-Zăpada
Această mentalitate este mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Dacă o privim pe Alba-ca-Zăpada ca fiind o victimă pasivă și nevinovată, la cheremul altor oameni și al împrejurărilor, complet lipsită de responsabilitate și răspundere și fără puterea de a schimba lucrurile, putem începe să înțelegem Mentalitatea.
Comportamentele tipice apar când cei care au Mentalitatea Alba-ca-Zăpada nu au primit ceva pe care, cel mai probabil, nici nu l-au pomenit. Când partenerul întreabă: ”Ce este în nereregulă?”, răspunsul frecvent este: ”Nimic” sau ”N-ar trebui să-ți explic de ce m-am supărat”. Cineva care suferă de o asemenea Mentalitate adesea va ceda nervos, plângând sau bosumflându-se, absolvindu-se de orice responsabilitate sau negând orice putere asupra propriei vieți. Sentimentul că este nedreptățit și că altcineva îi datorează ceva este adeseori urmat de acte pasiv-agresive cum ar fi tăcerea sau refuzul comunicării.
Mulți dintre noi am dezvoltat, ocazional, un început de Mentalitate Alba-ca-Zăpada când le-am permis Gremlinilor să se instaleze – fii vigilent!
Unele gânduri care pot ajuta la prevenirea dezvoltării Mentalității Alba-ca-Zăpada ar pute fi:
Nimănui nu-i place o victimă.
Nimeni nu-ți datorează nimic.
Tuturor le place o persoană care acționează pozitiv.
Fericirea nu e ceva pentru care să te simți vinovat.
Fericirea este o alegere pe care ofaci.
Urmărirea propriei fericiri nu este egoistă.
Viața e ceva ce faci tut din ea, nu ce îți aduce ea.
Toată lumea este responsabilă pentru propriile acțiuni și de propriile atitudini.
Asertivitatea este normală, așa se poartă adulții.
Mentalitatea Lupului Alfa
Lupul Alfa manifestă, în grade diferite, atitudini de dictator sau de obsedat de control și crede sincer că acesta este cel mai bun mod de a face lucrurile să avanseze, deoarece sunt cei mai buni când vine vorba de a lua decizii și a face lucruri. Cei pe care îi rănesc în drumul lor sunt văzuți ca fiind slabi.
Această mentalitate este des întâlnită în afaceri, iar cei care o manifestă se pot situa destul de sus în ierarhie organizațională. În timp ce unii manageri îi laudă și îi ajută pe ceiallți să-și afrme potențialul (și, prin urmare, afacerile merg bine), Lupii Alfa urcă în vârful ierarhiei ”croindu-și drumul cu colții”, folosind agresivitatea pentru a demonstra și a face uz de poziția lor. Managerii buni se bazează pe subordonați, pe când Lupul nu va delega competențe și va fi iritat când nu sunt respectate termenele-limită (de obicei cele pe care le-a fixat fără drept de apel).
Probabilitatea schimbării unei astfel de Mentalități nu este foarte optimistă! Relațiile cu ei trebuie să fie pragmatice. Ori le accepți stitlul, ori te îndepărtezi de ei.
Acceptarea stitlului înseamnă să înveți că e foarte puțin probabil să se schimbe, să fii asertivv, să eviți confruntarea, să îți păstrezi pacea interioară și să recunoști cu înțelepciune când a venit vremea să mergi mai departe.
Diferența dintre Uman și Cimpanzeu în ceea ce privește folosirea dovezilor
Umanul caută dovezi și trage concluzii. Cimpanzeul trage concluiile și apoi dovezile care le sprijină. Prin urmare, eroarea Cimpanzeulu este că ia o hotărâre și apoi caută dovezile care îi susțin punctu lde vedere. Are profeții autoîmplinite. Aceasta e gândirea emoțională pură.
Înaintede a încerca să îi înțelegi pe ceilalți trebuie să te întrebi mai întâi de ce vre isă faci asta și ce vrei să obții. Presupun că Umanul tău vrea să îi înțeleagă pentru a avea o relație mai bună cu ei, ceea ce înseamnă că vei fi tolerant și ve iface compromisuri, într-o anumită măsură, în ceea ce privește cerințele și pretențiile pe care le ai de la ei. Este puțin probabil să te înțelegi cu cineva dacă îi permiți Cimpanzeului să facă voia lui. Mai probabil, interesul acestuia e să judece și să fie intolerant cu oricine nu se înscrie în convingerile lui despre ce ar trebui să se întâmple și cum ar trebui să fie ceillalți.
Oamenii de succes nu emit pretenții față de ceilalți, ci aranjează scena pentru ca Umanul din ceilalți să poată reacționa, și nu Cimpanzeul lor.
Menține așteptări realiste față de oameni.
Să fii tolerant înseamnă să înțelegi că toți suntem diferiți, iar modul cel mai simplu de a fi tolerant este de a nu avea deloc sau foarte puține așteptări de la cei pe care îi întâlnești, acceptându-i așa cum sunt și interacționând cu ei ca atare. Nu trebuie să stai cu cineva care refuză să încerce sau care nu se poate ridica la înălțimea așteptărilor tale. Este alegerea ta să râmâi, dar ești nerezonabil dacă te plângi sau emiți pretenții.
· Oamenii dau ce e mai bun în funcție de cum îi abordezi și ce înțelegi despre ei.
· Ideile preconcepute despre oameni sau așteptăriel de la ei pot prejudicia modul în care relaționei cu ei.
· Cele mai bune relații sunt cele în care accepți persoana așa cum este și lucrezi cu asta. Îndepărtează-te de persoanele ale căror comportamente sau convingeri nu le poți accepta.
· Investește mai mult în cei care-ți sunt dragi.
· Regula ”unul din cinci” înseamnă că trebuie să accepți că pe unii oameni nu-i vei putea mulțumi niciodată și ei nu te vor plăcea niciodată și e posibil ca aceste lucruri să nu aibă nicio legătură cu tine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu