luni, 30 noiembrie 2020

Factorul Churchill de Boris Johnson



”Factorul Churchill” este o carte scrisă cu pasiune, părtinitor, în care se întrevede afecțiunea autorului pentru protagonist. Iar protagonistul este însăși Winston Churchill, un personaj excentric și extravagant. În materie vestimentară purta pălării, papioane, costume în dungi, un stil de inspirație victoriană, caraghios, inclusiv, pentru vremurile în care a trăit. Adept al eugeniei se pronunța pentru izolarea vagabonzilor și sterilizarea persoanelor cu handicap.

Pe de altă parte, el a inițiat reforma socială prin care a introdus salariul minim pe economie, a instituit fondul de asigurare contra șomajului, a redus vârsta de pensionare și astfel a dat start unui secol de redistribuire a bogăției și a stabilit o anumită echitate socială în Marea Britanie.

Churchill era un marte orator și un excelent jurnalist, avea forța exprimării și deținea un vocabular de cca 65.000 de cuvinte. A scris mult, captivant, în stil vioi și direct, chiar dacă criticii l-au acuzat de faptul că lucrările sale sunt desuete și  lipsite de talent literar, acesta rămâne a fi unul din scriitorii foarte citiți, comparativ cu alți laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură, premiu de care se învrednicește în 1953. Scrisul a însemnat pentru el o terapie contra depresiei, dar și un alt mijloc de a face politică.
Discursurile lui cunosc o evoluție, până la 1940 discursurile sale erau mai degrabă hiperbolizate, bombastice, pompoase, preocupat, în special, de impresia pe care o lasă cuvintele și mai puțin de adevărul pe care îl emite. Ceea ce spunea el avea un efect hipnotizant asupra oamenilor, avea puterea să le insufle curaj. Ca în vreme de război să fie mult mai hotărât, tranșant și combativ în mesajele sale pentru a mobiliza masele și a opune rezistență naziștilor care deveneau o amenințare serioasă în lume.
Churchill era și un tip al viciilor, făcea excese de băuturi spirtoase și mâncăruri grase, fuma vreo zece trabucuri pe zi, avea un apetit nestăvilit pentru lux, îl interesa gloria și prestigiul.
Deși învinuit că era lipsit de scrupule și folosește oamenii pentru a-și atinge scopurile, făcea acte de mare generozitate oamenilor pe care îi admira din anturajul său.
 Ca un mare politician ce a ocupat funcții strategice în stat, e ales parlamentar în 1910 de partea conservatorilor, după care migreză la liberali, ocupă succesiv diverse funcția în aparatul ministerial, iar în 1940, în toiul celui de al Doilea Război Mondial, este numit prim-ministru al Marii Britanii. Nu toate acțiunile sale se încununează cu succes, unele se dovedesc un fisco total, pecum strategia adoptată în bătălia de la Gallipoli, care îl demoralizează cum nici o altă decizie nereușită.
Tot Churchill după călătoria din 1930 în SUA, impresionat de absența granițelor, a taxelor vamale și piață unică, lansează ideea de Statele Unite ale Europe, în care Marea Britanie să se implice activ în procesul de constituire, dar în același timp să nu fie un membru de rând.
Dar noi avem propriul vis și propria noastră misiune. Suntem alături de Europa, dar și nu parte din ea. Suntem legați, dar nu incluși. Suntem interesați și asociați, dar nu absorbiți.
Inițiativă care a grăbit reabilitarea economică a țărilor europene devastate după război, a menținut o stare de pace în Europa și a constituit un front comun contra amenințărilor Rusiei.
Tot el este cel care a avut o contribuție decisivă în apariția anumitor state și trasarea granițelor pe harta lumii, în special în Orientul Mijlociu (termen inventat de însuși Churchill).
Dacă există un caracter britanic, atunci sigur s-ar plia pe însușirile lui Winston Churchill: cu un deosebit simț al umorului, dar, uneori, și belicos; ireverențios, dart și tradiționalist; ferm dar și sentimental; mare amator de jocuri de cuvinte; mare băutor și mare gurmant.
Churchill e un model pentru toți cei care se îndoiesc că se vor ridica la înălțimea așteptărilor părinților, pentru toți cei care cred că nu au reușit în viață, care se luptă cu depresia, care au mâncat, au fumat sau au băut peste măsură, care simt că trebuie să se ia la trântă cu soarta potrivnică
Cartea reflectă ambele fațete ale personalității istorice, cea plină de atuuri, dar și cea mai ”întunecată”, ultima fiind iscusit atenuată de autor. ”Factorul Churchill” este scrisă într-o manieră ce îndeamnă la lectură. O carte ce te face nu neapărat să-i îndrăgești personajul, dar cu siguranță să-i recunoști valoarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sufletul după moarte de Serafim Rose