vineri, 20 noiembrie 2020

Silas Marner de George Eliot


Romanul Silas Marner de George Eliot a fost publicat în anul 1861. Acţiunea se petrece la începutul sec. XIX-lea, în nordul Angliei, avându-l ca personaj principal pe un ţesător. Temele principale ale lucrării sunt iubirea şi capacitea de a depăşi eşecurile. La începutul romanului, Silas îşi pierde prietenii, credinţa şi logodnica după ce este acuzat de furt. Acesta se mută din Lantern Yard într-un sătuc idilic englezesc, Raveloe, o comunitate agricolă. Aici schimbă relaţiile umane pe unele pecuniare, se concentrează pe munca sa, ţesutul, şi se izolează de oameni pentru a nu fi rănit ca înainte.

Într-o noapte, cei doi saci cu bani adunaţi de ţesător sunt furaţi de Dunstan Cass, fiul unui moşier şi fratele mai mic a lui Godfrey. Țesătorul e profund decepţionat.

În ajunul Anului Nou, Silas primește o vizită neordinară, un copil de cca doi ani îşi lăsase mama muribundă în zăpadă pentru a se adăposti în casa acestuia. Silas merge la Goldfrey Cass pentru a solicita intervenţia unui medic. Goldfrey recunoaşte copilul rezultat din căsătoria sa secretă cu Molly, o femeie din clasa muncitoare pe care o părăsise pentru a se căsători cu Nancy Lammeter, o tânără din clasa de mijloc. Acesta speră ca femeia să moară până la intervenţia medicului pentru ca secretul său să nu fie aflat. Aşteptările sale se realizează, Molly moare.

Silas îl primeşte pe acest copil ca pe un dar şi o recompensă pentru aurul pierdut, acesta se ataşează de copila cu păr auriu ca de propriul copil. Silas este ajutat în creşterea fetiței de o femeie binevoitoare din sat,  Dolly Winthrop.

Trec şaisprezece ani şi Eppie se transformă din copilul cu păr auriu într-o tânără de 18 ani. Silas şi Eppie devin de neseparat. Pe de altă parte, Goldfrey şi Nancy suferă din cauza faptului că nu au copii. Între timp se face o descoperire şocantă, în cariera de piatră din preajma satului este găsit scheletul lui

Dunstan Cass dispărut mulţi ani în urmă, iar lângă acesta, averea ţesătorului. Astfel, Goldfrey mărturiseşte secretul soţiei sale. Cei doi hotărăsc să meargă la țesător și să-și revendice drepturile parentale, invocând condiția socială avantajoasă și posibilitățile pe care le vor pune la dispoziția lui Eppie pentru a-i asigura un viitor mai bun decât poate să i-l ofere Silas. Eppie refuză să se despartă de tatăl său și îi promite că nu-l va părăsi niciodată. Astfel, țesătorul își recuperează banii și primește asigurări că cea mai scumpă comoară a sa îi va fi mereu alături. Silas își recapătă credința și reînvață să aibă încredere în oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sufletul după moarte de Serafim Rose