marți, 8 decembrie 2020

Ispășire de Ian McEwan

 

Briony Tallis, o adolescentă de 13 ani, cu o imaginație bogată și o mare dorință de a scrie o carte, locuiește cu părinții săi, Jack și Emily, într-o vilă. Sora ei, Cecilia studiază la Cambridge alături de Robbie Turner, fiul menajerei familiei Tallis.

În vara anului 1935, verii pe linie maternă, gemenii Jackson și Pierrot, îi vizitează pentru a-și reveni după divorțul părinților. Cam în același timp, revin acasă după studii Cecilia și Robbie, iar între cei doi apare o atracție puternică.

Fantezia adolescentei și incapacitatea de a interpreta acțiunile adulților au condus la o serie de evenimente care vor afecta viața multor oameni. Briony interpretează comportamentul lui Robbie față de sora sa ca pe o agresiune, începe să-i urmărească în momentele de intimitate și să-l considere pe tânăr un ”maniac sexual”. Robbie îi scrie Ceciliei o scrisoare cu expresii lipsite de pudoare, dar apoi se răzgândește și îi scrie o altă scrisoare senzuală obișnuită.

El o roagă pe Briony să-i transmită scrisoarea surorii sale, dar accidental îi dă scrisoarea cu obscenități. Aceasta deschide plicul și se convinge odată în plus că Robbie este o amenințare pentru sora ei. Mai târziu, toți se reunesc la cină, la care este invitat și un prieten al familie, Paul Marshall.

Toată lumea observă că gemenii lipsesc și pornesc să-i caute. În întuneric, în timp ce îi caută, Briony vede că  verișoara sa Lola este agresată, dar nu vede fața agresorului. Lola se îndoiește cine a fost și sugerează că Marshall, dar Briony decide să dea vina pe Robbie.

În ciuda lipsei de dovezi, Robbie este băgat la închisoare. Cecilia rupe orice legătură cu familia sa. Viața celor doi îndrăgostiți este în esență ruinată de niște minciuni puerile.

Când a izbucnit al doilea război mondial, Robbie petrecuse câțiva ani în închisoare. Este eliberat cu condiția să meargă pe front. Cecilia se face asistentă medicală.

Înainte ca Robbie să fie trimis pe front în Franța, cei doi se întâlnesc în timpul pauzei de prânz a Ceciliei.

Făcuseră dragoste ani de zile prin corespondență. Se apropiaseră foarte mult prin misivele codificate pe care le schimbaseră, dar cât de artificială părea apropierea lor acum, când începuseră o conversație măruntă, neajutoratul catehism al întrebărilor și răspunsurilor curtenitoare. Pe măsură ce distanța dintre ei sporea, înțelegeau cât de mult se îndepărtaseră de ei înșiși în scrisori. Își imaginaseră și-și doriseră momentul ăsta de prea multă vreme, iar acum nu se ridicau la înălțimea lui.

Franța este învinsă de Germania, armata se retrage la Dunkerque. Robbie, rănit, se refugiază, se gândește la Cecilia și la evenimentele din trecut, cum a învățat-o pe Briony să înoate, reflectând asupra posibilelor motive pentru care aceasta s-a răzbunat pe el.

Lola se căsătorește cu Marshall și Briony își dă seama de greșeala sa. Aceasta are mustrări de conștiință, motiv pentru care se decide să devină asistentă medicală pe front. Aceasta îi face o vizită surorii sale, îl reîntâlnește pe Robbi care o urăște pentru răul pe care i l-a pricinuit. Briony se decide să demareze procedura de retragere a acuzației contra lui Robbie.

Briony ajunge o mare scriitoare care află la bătrânețe că suferă de demență neurovasculară și constată că greșeala sa nu a fost ispășită, dar că încercarea a însemnat totul.

Ispășirea de  Ian McEwan oferă o lectură incitantă pentru că are un stil de scriitură consistent, în care personajele și evenimentele sunt descrise fascinant și pătrunzător. Temele abordate sunt dragostea, războiul, adevărul, iluzia, inechitatea de clasă.

Romanul este în multe privințe unul tragic, datorită căruia constați cât de ușor viața unor oameni poate fi distrusă de minciuni, prejudecăți, circumstanțe istorice. Particularitatea acestei cărți este că McEwan nu descrie copiii ca pe niște creaturi inocente, ci ridică problema vinovăției copilului și responsabilității pentru acțiunile sale. Or, această problemă nu e prea des abordată în literatură, eu am mai întâlnit-o la Ludmila Ulițkaia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sufletul după moarte de Serafim Rose