O zi din viața lui Ivan Denisovici suprinde o zi din viața lui Șurov, deținut într-un lagăr
de muncă din Siberia. Ziua aici începe la 5 dimineața, deținuții sunt treziți
de o lovitură de ciocan într-o șină de fier. Șuhov se scoală întodeauna când
sună deșteptarea, până la adunare mai are vreo oră jumătate, timp în care mai
putea scoate un câștig: un măturat, un dereticat, vreo alergătură până la sala
de mese.
E ziua în care li se hotărăște soarta, vor să scoată echipele la construcția
unui nou obiectiv, Sotgorodok, care
nu-i decât un câmp gol, troienit de zăpadă, trebuie să sape gropi, să bată
stâlpi, să întindă sârmă împotriva lor înșiși, ca nu cumva să evadeze. Abia
apoi se vor putea apuca de construit ceva. Cel puțin o lună nu vor avea unde să
se încălzească în câmpul gol-goluț, singura scăpare e să muncească pe brânci.
Șuhov se gândi să treacă pe la doctor, poate capătă o zi de scutire, îl
dureau mădularele. În acel moment șeful echpei îl anunță că are trei zile de
carceră cu scoatere la muncă. În drumul spre comandament, Șurov aruncă o
privire plină de speranță spre stâlpul unde era agățat termometrul, dacă ar fi
arătat patruzeci și unu grade minus, s-ar fi cuvenit să nu fie scoși la muncă,
erau doar câteva linii peste. Până la urmă se dovedi că nu e carceră, ci avea
de spălat podeaua în camera de gardă.
În opt ani de detenție, învățase tot felul de reguli de supraviețuire. Știa
că e rău să-ți uzi pâslarii de la prima oră pentru că n-ai să-ți iai altceva în
picioare.
Uneori trecea iarna fără pâslari, ba câteodată nici bocanci nu aveau, doar
opinci și CTZ-uri. Ivan Denisovici primise bocanci trainici în octombrie, a
umblat cu ei mândru vreo două săptămâni, iar în decembrie i-au venit pâslarii.
Dar l-a scurt timp s-a scos ordin ca deținuții să nu aibă dreptul la două
perechi de încălțări. Lui Șurov de nimic nu i-a părut rău în opt ani ca de la
bocancii de la care trebuia să-și ia adio.
După ce-și făcu treaba, Șurov se grăbi spre sala de mese, nu se vedea nicio
coadă. În sala de mese e frig, cei mai mulți sunt cu căciuli pe cap. Șurov își
scoate întodeauna căciula înainte de a se apuca de mâncat. În lagăr a învățat
să mănânce pe îndelete, să mestece mult, să savureze gustul mâncării. Mâncarea
deținuților constă dintr-o strachină de ciorbă și una cu cașă. Ciorba depindea
de legumele cu care era aprovizionat lagărul: din septembrie până în iunie au
avut morcovi în saramură, acum au varză degerată. Cea mai sățioasă lună e
iunie: legumele sunt înlocuite cu crupe. Cea mai grea e iulie: ciorba e doar
din urzici tocate. Cașa e de sorg, iarbă goală, norma de pâine e de trei sute
de grame pe zi.
La masă nimeni nu se grăbește, toți mănâncă încet și concentrat. În lagăr
un deținut nu trăiește pentru el decât cinci minute la masa de dimineață și
câte cinci minute la prânz și la cină.
Echipa 104 e antrenată la ridicarea blocurilor și mortarului, au de zidit
perete de la etajul unu al Centralei. Aranjararea blocurilor și nivelarea
mortarului cere rapiditate și băgare de seamă, la temperaturi joase mortarul se
întărește repede. Nu e nevoie ca deținuții să fie struniți de supraveghetori,
se îndemnă unul pe altul, căci rația de pâine depinde de volumul de muncă a
fiecărei echipe la sfârșit de zi.
Ivan Denisovici nu primește colete de acasă spre deosebire de ceilalți
deținuți, i-a scris soției sale să nu le mai trimită, căci rămâne cu mai nimic din
ele. Câștigă bani confecționând cipici, cârpind pufoaice pentru alți deținuți,
de obicei cu banii câștigași își cumpără tutun.
A mai trecut o zi.
Șuhov
adoarme, pe deplin mulțumit. Astăzi a avut o zi cu multe noroace: nu l-a trimis
la carceră, echipa a scăpat de Soțgorodok,
la prânz a ciupit o porție de cașă în plus, șeful de echipă a dus-o bine din
condei cu normele, de zidit a zidit cu spor, pânza de ferestrău nu i-au găsit-o
la percheziție, a dobândit câte ceva de la Cezar, și-a cumpărat tutun. Și n-a
căzut bolnav la pat, a scăpat. A trecut o zi fără necazuri, aproape fericită.
Asemenea
zile în termenul lui de condamnare, de la cap la coadă, erau trei mii șase sute
cincizeci și trei.
Recenzie publicată în
revista Webcultura
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu