duminică, 7 februarie 2021

Pe muchie de cuțit de W. Somerset Maugham

 

Pe muchie de cuțin este un roman care nu-ți dă impresia de ficțiune. De fapt, autorul relatează istoria unor oameni pe care i-a cunoscut în realitate, așa că opera este construită pe baza unor serii de discuții cu acești oameni. Romanul are un caracter monoton asemenea unei melopei. Meritul lui Maugham constă în talentul său de povestitor și capacitatea de a veni cu noi detalii intrigante despre personaje pe parcursul narațiunii, astfel încât, să fie mereu ceva de descoperit despre caracterul acestora. Spre exemplu, Larry, la început pare pasiv, indecis și îndărătnic, abia mai târziu îi afli resorturile sufletești, caracterul rebel și gândirea independentă. Larry este personajul care m-a impresionat cel mai mult, pe care l-am admirat pentru determinarea de a-și croi un drum diferit în viață, a cărui țel suprem este aflarea sensului vieții. Iar pentru asta renunță la bani, face munci fizice istovitoare, călătorește în locuri cu încărcătură spirituală, studiază mult. Pe scurt, își asumă toate riscurile unei vieți neconvenționale pentru a-l afla pe Dumnezeu, efort ce se soldează cu câteva revelații și momente de iluminare.

Un alt merit al romanului este faptul că aici sunt adunate personaje foarte diferite dacă le analizezi prin prisma scopului și valorilor pe care își clădesc existența. Unchiul Elliot este un personaj snob, care pune mare preț pe opinia publică și a cărui fericire constă în obținerea importanței pe plan social. Nepoata sa, Isabel, este o tânără care oscilează între împlinirea în dragoste alături de Larry, dar, deoarece nu-i înțelege idealurile,  alege o poziție bună, sprijinită de o avere substanțială, într-o comuntate activă și cultă.

În roman apar și alte personaje, cu rol secundar, dar care sunt surprinse în diverse etape ale vieții, cu urcușuri și coborâșuri, cu alegeri și greșeli care le influențează soarta. Deși personajele din acest roman sunt apropiate și integrate într-o singură istorie, viziunile lor asupra lumii sunt foarte diferite, iar această diversitate de tipologii umane e un alt plus al romanului.

În concluzie, Pe muchie de cuțit este un roman scris cu umor fin, o istorie scrisă într-o formă aproape desăvârșită. Totuși, așteptam mai multe răsturnări de situație, o intrigă mai intensă, mai mult dinamism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sufletul după moarte de Serafim Rose