vineri, 16 iunie 2023

Munca echitabilă. Fă-ți naibii treaba, rapid și corect! - Kim Scott

 

Kim Scott tratează în cartea sa, Munca echitabilă, nedreptatea de la locul de muncă față de categoriile subreprezentate și propune un șir de soluții pentru crearea unor locuri de muncă în care toată lumea să fie tratată corect.

            Autoarea este cofondatoarea unei firme ExecEd și a unui serial de comedie despre locul de muncă. A obținut un MBA la Harvard Business School și o diplomă de licență la Universitatea Princeton. A făcut parte din corpul profesoral de la Apple și a condus echipele de operațiuni pentru AdSense, Youtube și Doubleclick de la Google. Kim a fost consilier politic senior la Federal Communications Commission, a condus o clinică pediatrică în Kosovo, a înființat o fabrică de tăiere a diamantelor la Moscova și a fost analist la Fondul Companiilor Sovietice.

Ideea de a scrie această carte în anul pandemiei a survenit din nevoia de a povesti despre propria experianță de a fi maltratată la locul de muncă. Aceasta abordează punctual fiecare problemă de nedreptate la locul de muncă: biasurile, prejudecățile, bullyingul, discriminarea, hărțuirea și abuzurile fizice. În carte sunt aprofundate fiecare dintre aceste atitudini și comportamente pentru a identifica modul în care persoanele lezate, observatorii, cei care fac rău și liderii pot răspunde eficient astfel încât să înlăture nedreptatea. Autoarea îndeamnă liderii să reacționeze la orice formă de nedreptate din mediul organizațional prin acțiuni și strategii adecvate. Aceasta menționează nevoia de a avea aliați printre colegi atunci când ești persoana afectată și cât de dificil e să-i găsești atunci când ești unica femeie înt-un colectiv de bărbați, iar aceștia ocupă toate pozițiile manageriale.

Kim Scott vorbește deschis despre vulnerabilitatea de a fi femeie în cadrul unei organizații, și mai ales una competentă. Cu cât o femeie este mai competentă, cu atât cei din jur o vor plăcea mai puțin, mai les șeful.  Iar când șeful nu te place e greu să fi promovată.

Prejudecățile, numite adesea părtiniri inconștiente, ne determină să facem presupuneri și concluzii, de obicei, greșite fără să fim conștienți de asta. Uneori ne raționalizăm părtinirile și ele se transformă în prejudecăți. Cu alte cuvinte, ne justificăm părtinirile, și nu obișnuim să le contestăm. Ceea ce este important este să trasăm o graniță clară între dreptul oamenilor de a crede tot ce doresc și libertatea de a-și impune prejudecățile.

Este un mit învechit dar care rămâne valabil că, femeile trebuie nu doar să fie subordonate bărbaților, ci și să fie responsabile pentru gestionarea comportamentului lor.

Bullyingul la locul de lucru este un fenomen greu de gestionat mai ales când cel care hărțuiește face parte din majoritatea covârșitoare, iar ținta hărțuirii este din categoria celor subreprezentați.

Există patru roluri în orice situație de nedreptate de  la locul de muncă, iar fiecare trebuie să-și ajusteze comportamentul în funcție de acesta:

·        persoana lezată – să găsească răspunsul potrivit pentru a reacționa la nedreptate;

·        observatorul – să intervină, să nu rămână un spectator pasiv;

·        cel care face rău – să schimbe comportamentul păgubos pe unul colaborativ și respectuos;

·        liderul – să prevină și repare nedreptatea.

 Autoarea declară că vem nevoie de mai multe femei și oameni de culoare  în poziții de conducere. Cercetările susțin această observație anecdotică. E demonstrat faptul că profitul firmelor crește atunci când două sau mai multe femei ocupă funcții manageriale.

Munca echitabilă este o carte ce trebuie să se regăsească pe rafturile și mințile liderilor de pretutindeni, după cum remarcă Daniel H. Pink.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lifespan de David A. Sinclair