luni, 31 ianuarie 2022

Vieți de tinichea de Paul Harding

 

O narațiune simplă despre moartea unui ceasornicar cu o viață modestă. În ultimele șaptezeci și două de ore din viața lui George, membrii familiei se adună pentru a-și lua rămas bun de la tatăl și bunicul lor. Pe măsură ce devine mai slab și oamenii se înghesuie în jurul lui, el își deapănă trecutul pentru a conferi un sens vieții sale. Călătorind în copilărie, și-l amintește pe tatălui său, un vânzător ambulant, imprevizibil, epileptic, bucolic, care și-a părăsit familia într-o zi și s-a cufundat în necunoscut. Tot ceea ce  George putea să ducă la o finalitate logică, Howard lăsa neterminat. Toate se dovedesc a fi oarecum stânjenitoare, acolo unde fiul este îndemânatic, tatăl se dovedește stângaci. Prin revenirea la copilăria sa săracă din pădurile din Maine, el recuperează o lume miraculoasă și dureroasă, care este în același timp indiferentă, dar și strâns legată de el, amenințătoare și inspiratoare.

În calitate de cititori avem ocazia să ne regăsim ca prin magie, spectatori, în dezordinea voită a două vieți. Autorul își rezervă tot timpul, oscilează constant între descrierile contemplative ale naturii și violența mai mult sau mai puțin incontrolabilă a unor crize de epilepsie.

Vieți de tinichea este o meditație elegiacă despre iubire, pierdere și frumusețea naturii. Despre natura aspră din New England și despre trecătoarea natură umană. O odă a timpului care trece!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sufletul după moarte de Serafim Rose