vineri, 23 martie 2018

Alegeri pentru care plătim


Distrugi într-un mod neglijent și nesăbuit ce ai edificat în tine până acum. Efortul, de altfel apreciabil, de a renunța la părți defecte, la obișnuințe vicioase, pactici insipide. Deraiezi de la calea ce te-ar conduce spre un parcurs pozitiv al existenței tale. Te arunci în hăul din care abia ai ieșit. Nu e încă o luptă pierdută. Ai destule resurse interioare să revii și să o duci pănă la capăt. Deși nu știu dacă există vreun capăt. E o călătorie care cere tărie și multă determinare. Dar răsplata merită tot efortul.
Dacă ai făcut-o din slăbiciune, dintr-un moment de rătăcire, ai putea să revii de astă dată cu mai multă râvnă. Dacă însă e o alegere conștientă izvorâtă dintr-un spirit de revoltă, de a demonstra ceva cuiva, vei ajunge curând la regrete și stări apăsătoare de nemulțumire. Nu e o premoniție. E doar o lege a vieții. Plătim pentru alegerile făcute cu propria fericire sau nefericire.
Ar fi păcat să te pierzi, ai atâtea de oferit. Îți irosești energia pentru lucruri insignifiante deși ești făcut pentru lucruri mărețe. Ai putea să cucerești cetăți, dar alegi cauze ratate. Ai putea să-ți urmezi destinul magistral, dar alegi să rătăcești prin negurile vacuității. Ai putea să muți munți, dar alegi să te muți dintr-o stare de inerție în una de amorțeală. Ai putea să urci pe scara desăvârșirii, dar alegi să te bălăcești în mocirla filistinismului.
Ai în tine puteri nebănuite, nu le irosi fără noimă. Ai în tine daruri neprețuite, înmulțește-le și bucură-te! E ceva mai adânc în tine. De ce refuzi să vezi?

Text publicat în revista Garbo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sufletul după moarte de Serafim Rose