vineri, 30 iulie 2021

Înțelepciunea psihopaților – Kevin Dutton

 

Psihopatia este ca o mașină sport de cea mai bună calitate, ca o sabie cu două tăișuri care, inevitabil, taie cu ambele laturi. Pe măsură ce înțelepciunea psihopaților se dezvăluie, adevărul, asemeni unui prădător lipsit de remușcări, se apropie tot mai mult. Sunt șanse mari ca aceștia să ne înțepe, dar există șanse egale să ne salveze viețile.

Psihopatul nu este familiarizat cu factorii sau datele primare ce fac parte din așa-numitele valori personale și este incapabil să le înțeleagă. Nu este deloc interesat de tragedia, bucuria sau eforturile umanității, așa cum sunt ele prezentate în literatură sau artă. Este, de asemenea indiferent la toate aceste aspecte în general. Frumusețea și urâțenia (la nivel extrem de superficial), bunătatea, răutatea, iubirea, oroarea și umorul nu au nicio însemnătate pentru el și nu exercită nicio influență asupra lui.

Mai mult decât atât, îi lipsește abilitatea de a percepe emoțiile celorlalți. Se comportă ca un daltonist în fața acestui aspect al naturii umane, în ciuda intelegenței sale peste medie. Nu i se poate explica acest lucru, deoarece nu există în raza lui de conștientizare cu care să facă analogii, pentru a putea înțelege.

”Ei percep emoțiile ca pe niște numere”, spunea un psihiatru criminalist despre psihopați.

Psihopații se pricep mult mai bine decât non-psihopații la identificarea victimelor unor atacuri anterioare, prin simpla studiere a mersului. ”Unul din cele mia importante lucruri pe care trebuie să le aibă un excroc este un bun radar pentru detectarea ”vulnerabilităților”. Majoritatea oamenilor pe care îi întâlnești nu dau atenție la ceea ce-ți spun. Dar vorbele, odată rostite, îți rămân în minte. Escrocii ascultă tot... Ca la psiholog, încerci să intri în pielea persoanei. Să îți dai seama cum este, din lucrurile mărunte. Întodeauna lucrurile mărunte sunt definitorii. Diavolul se ascunde în detalii. Îi faci să se confeseze. De obicei, începi prin a le spune câte ceva despre tine – un bun escroc are întodeauna o poveste la îndemână. Apoi, schimbi repede subiectul. Aleatoriu. Brusc. Poate fi orice... un gând care ți-a trecut prin minte din senin sau orice altceva care să întrerupă conversația. În nouă din zece cazuri, ei uită totul despre ce au vorbit.

Apoi, poți să treci la muncă; nu chiar imediat, trebuie să ai puțină răbdare. Cam o lună sau două. Modifici ceea ce ți-au spus ei – instinctiv, știi exact care sunt pârghiile pe care trebuie să apeși – și apoi spui povestea ca și cum ar fi a ta. Bingo! Din momentul acela poți obține tot ce vrei.” – Greg Morant, unul din cei mai de succes escroci din America, și poate unul dintre primii cinci cei mai șarmanți și cruzi psihopați.

Puștii de liceu din ziua de azi au cu 40% mai puțină empatie decât omologii lor de acum 20-30 de ani. Și mai îngrijorător este faptul că, în aceeași perioadă de timp, nivelul de narcisism  s-a dezvoltat în direcție opusă. A depășit orice limite.

Mulți oameni văd această categorie de studenți din ziua de azi, numiți uneori și ”Generația Eu”, drept una dintre cele mai egoiste, narcisiste, competitive, încrezătoare și individualiste din istoria recentă.

Pe de o parte, avem dovada că societatea devine din ce în ce mai puțin violentă, în timp ce, pe de altă parte, există dovezi că devine tot mai psihopatică. Puștii devin mai imuni la comportamentul sexual normal, în urma expunerii foarte timpurii la pornografia pe Internet. Site-urile de ”închiriere” a unui prieten, partener sau însoțitor sunt din ce în ce mai populare pe web, pentru că oamenii sunt prea ocupați, fie prea dependenți de tehnologie ca să își mai facă unii reali, a crescut semnificativ numărul de grupări criminale de femei ca urmare a jocurilor video moderne, tot mai violente la care sunt expuse. 

Noul mileniu a debutat cu un val de criminalitate corporatistă fără egal. Escrocherii investiționale, conflictele de interese, erorile de judecată și veșnicele scheme antreprenoriale de fraudă și delapidare sunt fără precedent, atât ca amploare fiscală, cât și ca obiectiv. În concluzie, psihopații sunt principalii vinovați de criza financiară globală, pentru că ei, ”urmărindu-și scopul unic de îmbogățire, preamărire și excludere a tuturor celorlalte considerații, au dus la abandonarea vechilor concepte de ”noblesse oblige”, egalitate, corectitudine sau orice altă noțiune de responsabilitate socială corporatistă.

Dacă psihopatia începe să câștige teren, atunci vom remarca o creștere minimă a violenței, comparativ cu ce se întâmpla, să zicem, în urmă cu patruzeci, cincizeci de ani. Dar cel mai probabil, vom începe să detectăm o modificare a modului de manifestare a violenței. Ar putea deveni, de exemplu, mai aleatorie. Sau mai instrumentală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sufletul după moarte de Serafim Rose